Раздадоха антинобеловите награди за комични и ненужни открития

Антинобелови награди

Едни от най-любопитните награди бяха раздадени преди няколко дни в университетa Харвард. Антинобеловите награди са учредени само преди няколко години, но предизвикват световен интерес.

Подобно на Нобеловите награди, Антинобеловите награди също се присъждат за постижения в науката, но откритията на тези експерти с нищо не помагат за развитието на конкретна сфера.

Тази година победители в областта на математиката са станали двама австрийци от университета във Виена, които се опитвали да изчислят дали е възможно мароканският султан Мулай Исмаил да е станал баща на 888 деца.

В крайна сметка те установили, че е възможно, тъй като имал 4 съпруги и 500 наложници в харема.

В категорията медицина бяха отличени два екипа. Първите антинобелисти са изследвали здравните ползи за човешкото тяло от една страстна целувка. Оказало, че такива няма, но е възможно да снижава риска от алергии при кожата. За да се докаже обаче, са нужни още експерименти.

Другият победител в сферата на медицинските открития е Майкъл Смит от Корнелския университет. Той проучвал в кои части на тялото ужилванията са най-болезнени и след като се оставил да бъде ужилван къде ли не, се оказало, че в областта на гениталиите болката е най-силна.

Бройлер

Антинобеловата награда за биология спечелиха трима учени от университета в Джорджия, които след задълбочени изследвания са открили, че бозайниците уринират за средно 21 секунди.

По петите в тази категория са ги следвали и група чилийски учени от университета в Сантяго, които стигнали до извода, че ако на един бройлер се постави изкуствена опашка, походката му ще прилича на походката на динозавър.

Целта на тези награди е да бъде почетено необичайното творчество и богатото човешко въображение, както и да се стимулира интересът на хората към науката, медицината и технологиите – споделя един от авторите на наградите Марк Ейбрахамс.

За първи път церемонията се е провела през 1991 година, а победителите се определят от учените към университета Харвард.

Виж повече

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари