Защо изобщо имаме вежди?
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Защо изобщо имаме вежди?

Защо изобщо имаме вежди?

Вежди

Повечето хора смятат, че веждите им служат по-скоро да предпазят от дъжд или потта да влезе в очите им, но истината е, че имат важна социална функция. В действителност те отразяват вътрешния психически и емоционален пейзаж на човек с невероятна скорост и специфичност.

Веждите са тихи индикатори, от които можем да разберем много. С по-внимателно наблюдение те могат да ви кажат какви са социалните инстинкти на човека срещу вас, както и много за неговата идентичност, пол, възраст и вътрешна красота.

Трудно е веждите да бъдат незабелязани върху лицето на човек. Дори от разстояние те като че ли замъгляват останалата част от главата и погледът се съсредоточава върху тях. Благодарение на мускулите, разположени над очите, веждите могат да отразяват свободно вътрешната ни реакция от събитията във външния физически свят.

Експертите са единодушни, че не очите, а именно веждите отразяват реакциите. Объркване, несъгласие, изненада, враждебност, интерес, усилие, игривост и много повече може да се види в лицето чрез еластичните изкривявания на веждите. Очевидно е, че те са от решаващо значение при емоционални изражения. Опитайте да си представите един наистина изненадан или ядосан човек с неподвижни и неутрални вежди.

Понякога дори не е нужно тяхното движение да е рязко и видимо. С почти неуловимите свивания на мускулите над очите вие директно показвате вашите непосредствени оценки и неизречени предпочитания. Рязкото смръщване на веждите и сбръчкване на носа се появява в отговор на неща, които не харесвате.

Вежда

Още по-изненадващо е, че веждите могат да участват не само в емоционалното изразяване, но и в емоционалното възприятие. Без съмнение, заедно с останалата част на лицето и тялото веждите могат спонтанно да имитират емоциите на други хора, с които си взаимодействате в различни социални ситуации, дори когато тези социални събития са сведени до изображения на екрана на компютъра, в един вид междуличностен резонанс.

С навлизането на съвременната пластична хирургия обаче много хора губят този свой така полезен социален инструмент. Ботоксът блокира мускулите над очите. Така може да загубите редица социални умения – на убеждаване или установяване на социални контакти. Ботоксът убива способността да се разпознават емоциите на хората.

Точно както при мускулите на устата, които ни карат да се усмихваме, има система за обратна връзка от веждите към мозъка, която влияе на мислите, емоциите и възприятието към околния свят.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати