Мистериозната топка с антиматерия, която смая учените

Топка с антиматерия

Въпреки огромния си научно-технически напредък дори и днес човечеството не може да си обясни някои феномени, с които се сблъсква на собствената си планета, която вече би трябвало да му е напълно позната.

Показателен пример за това е откритата през 1975 година в Украйна загадъчна топка, направена от непознат за науката материал, напомнящ черно непрозрачно стъкло. Необичайната находка била намерена случайно. Тя се намирала на осем метра дълбочина и била изровена при строеж на жилищна кооперация.

Веднага непознатият предмет бил изпратен за изследване. Първоначалният анализ показал, че пластът с глина, който бил полепнал по повърхностния слой на топката, бил на повече от десет милиона години.

Установявайки този факт, учените първоначално отхвърлили идеята, че предметът е дело на интелигентен разум, а го отдали на странно стечение на обстоятелствата при нормални природни процеси.

Предметът има обаче съвършени овални форми. По-нататъшни изследвания показали, че топката била пълна с някакво странно вещество. Артефактът бил подложен на рентгенов анализ. Проучването на размера му показал, че създателите му са ползвали не десетична, а двадесетчетвъртична бройна система, която никога не се е прилагала в нито една известна земна култура.

Антиматерия

Въпреки всичките странности обаче истинският потрес за учените, проучващи обекта, били крайните данни за плътността на кълбото. Оказало се, че мистериозният обект има отрицателна плътност.

Според изследователите това може да се обясни само с предположението, че топката съдържа в себе си антиматерия. Известно е, че за съществуването на тази субстанция човечеството получава доказателство едва през 1932 година, а първите атоми с антиматерия са създадени от физици, работещи в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) през 1995 година.

Учените все още не могат да установят какво е количеството на антиматерията в мистериозната украинска топка, но се знае, че в днешни условия създаването на един милиграм от субстанцията със сегашните методи би струвало сто милиарда долара. От друга страна, унищожаването на един грам от него ще доведе до експлозия, надвишаваща няколко пъти бомбата, избухнала над Хирошима.

Виж повече

Рейтинг

4.5
Общо 6 гласували
5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари