Правят еликсир на вечната младост от мамутски мозък

Мамут

Руски учени отново са на път да изумят западните си колеги с иновативност и находчивост. Екип специалисти, ръководен от лекаря-епидемиолог и заслужил медик на Русия д-р Виктор Чернявски, обяви, че е на път да открие еликсир на вечната младост.

Според тях тайната му е скрита в жизнеспособни аеробни бактерии, които са способни да оцелеят при изключително ниски температури, буквално в условията на вечна замръзналост.

Въпросните бактерии са открити случайно в останки от замразения мозък на Юкагирския мамут, изровен в Якутия, докато учените изучавали микроорганизмите в него.

Те се натъкнали на висока концентрация от жизнеспособни аеробни бактерии, за които по-късно в лабораторни условия доказали, че повишават качеството на живота при мишки.

При всички опитни животни (мишки), които са получили от пробиотичната добавка, са се наблюдавали активизиране на жизнената дейност. Някои от тях да добили потомство дори в напреднала възраст.

Авторите на откритието смятат, че тази добавка може да има същия стимулиращ ефект и при човешките същества.

Спекулациите им съвсем не са безпочвени, както мнозина скептици биха допуснали.

Лабораторни мишки

Откритите в мозъка на мамута микроорганизми се отнасят към студенолюбивите бактерии, което означава, че те са способни да оцелеят дори при суровите климатични особености на арктическата зона.

Тяхната оптимална температура на съществуване е 4 градуса по Целзий, докато при бозайниците, в т.ч. и хората тя е 30 градуса.

Аеробните бактерии, изолирани от учените, са на приблизителна възраст 20 000 – 40 000 години. Те се отличават с изненадваща стабилност на генетичните признаци след съживяване.

Според д-р Виктор Чернявски получените резултати показват, че щамовете на бактериите са само могат да оцелеят 20 000 – 40 000 години в консервация в условията на вечен студ и пълна замръзналост, но и да запазят способността си да отделят биологично активни вещества.

Опити с новооткритите в мамутския мозък микроорганизми правят още учени от Новосибирск, Екатеринбург и Якутия.

Глобалното затопляне може да се окаже потенциално много по-сериозен проблем за човечеството и живота на Земята, отколкото първоначално се допускаше.

С повишаването на средногодишните температури и разтопяването на ледници все повече микроорганизми, заспали вечен сън преди десетки хиляди години, се събуждат.

Съвсем наскоро френски и руски учени откриха в Сибир нов гигантски вирус на възраст около 30 000 години, който нарекоха Mollivirus sibericum.

Той е представител на семействата на гигантските вируси и с него те вече стават четири. Първият подобен вирус бе открит през 2003 г. отново в Сибир.

Откритието му предизвика истински фурор в научната общност, защото до този момент учените смятаха, че вирусите по презумпция са с много малки размери и само с няколко гена.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати