Датата на смъртта ви е закодирана във вашата кръв

Смърт

Нов кръвен тест, разработен от група британски учени, ще може да определи датата на смъртта на всеки човек. Тестът ще установява още риска от деменция, както и биологичната възраст на пациента.

Експертите са изготвили система, която определя стареенето на човешкия организъм. В клетките се търсят признаците на старост, като се изолират 150 гена.

Някои хора стареят по-бързо от други и с тях трябва да се провеждат по-отрано тестове за деменция и рак, казват учените пред Дейли мирър. Чрез метода специалистите анализират общо 54 000 генни марки на здрави хора, водещи заседнал начин на живот, между 25 и 65 години.

В хода на проучването изучаваните маркери са сведени до 150. От тях е бил изведен молекулен еталон, определящ биологичната възраст на организма.

Тези данни помогнали да изследователите да определят биологичната възраст на човека, неговият здравен статус, както и да даде ориентировъчна дата за неговата кончина.

Кръвният анализ следял за признаци на старост в кръвта, мускулите, мозъка и кожата.

Новият метод вече е тестван за предричане на смъртта на 70-годишни доброволци от Швеция. Според показанията на участниците в експеримента, повечето от тях ще починат след 5 години.

Тестът ще показва и при кои хора клетките остаряват по-бързо и кои трябва да си направят тестове за деменция и рак още преди да се появят първите признаци на заболяването.

Кръвен тест

Смята се, че методите на изследването ще бъдат полезни за това да се разбере кои хора биха били добри донори на органи въпреки напредналата си възраст, защото тялото им е в добра форма.

Установяването на биологичната възраст, както я наричат учените, е много по-полезно от това да се гледа рождената дата на човека – казват изследователите пред BBC.

Ако тестът докаже ефективността си, е вероятно да навлезе в широка употреба и дори да бъде добавен към пенсионната реформа във Великобритания.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
anonim
anonim
09.11.2015 04:36
Абсурд! Това е поредната убийствена лъжа! Внушението е по-силно от всичко!
6
8