Учени: Нов вид урагани ще опустошат Южното полукълбо

Ураган

Учените предупреждават международната общност за зараждането на нов клас опустошителни тропически бури, предава Дейли Мейл. Става дума за Сиви лебеди, които досега не са били известни на науката. Експертите говорят за новото явление като екстремални урагани, способни да сравнят със земята цели региони.

Климатолози алармират, че предстои в бъдеще Сивите лебеди да стават все по-чести, като най-засегнати от появата им ще бъдат части от Флорида, Австралия и градовете по крайбрежието на Персийския залив. Допълнителна опасност за населението за тези области ще бъде, че тези природни явления не могат да бъдат предвидени, докато не стане прекалено късно.

Наскоро направен анализ за предстоящите климатични промени в близко бъдеще е показал, че най-големи опустошения ще има в Персийския залив. Там се очаква в близките 20 години над плитките и топлите води в тази част на планетата, където циклони никога не е имало, да започне да се заражда новият вид урагани. Според учените те ще са страничен ефект от глобалното затопляне.

Тампа във Флорида и Кернс в Австралия, две места, които често са изложени на влиянието на тропическите циклони, ще бъдат много по-уязвими по отношение на екстремните бури през този век, сочи още докладът, направен въз основа на хиляди компютърни модели на предстоящите климатични промени.

Не може винаги да разчитаме на историята, за да предвидим бъдещето, казва водещият на изследването Нинг Лин от Принстънския университет. Нашето изследване показва бъдеща поява на урагани на места, където такива не е имало никога. Не можем от досегашния си опит да съдим какви ще бъдат размерите и щетите от бедствието, добавя още тя.

Името на новите циклони е било вдъхновено от историята. Някога европейците не са вярвали, че съществуват черни лебеди, докато не са ги видели на живо. Точно така смятат и учените от Принстънския университет и с новите бури.

Урагани

Учените алармират за все по-драстичните промени в климата на Земята. Един от главните им доводи е бързото топене на ледовете, което вече е видимо за всички. Те споменават, че натрупването на парникови газове от човешката дейност води до по-голямото натрупване на енергия в климатичната система.

Докладът напомня и за разразилия се и невиждан дотогава циклон Гону в южните части на Арабско море. Тогава стихията уби 78 човека и причини щети за 4.4 милиарда долара. Проучването показва обаче, че един разразил се екстремен ураган ще предизвика вълни с височина близо 5 метра, а вятърът ще е способен да събори огромни бетонни сгради.

Ураганите за разлика от земетресенията са като хвърляне на зар, казва Лин. - Само защото сте имали голям ураган през миналата година, това не означава, че догодина няма да ви сполети отново, но с три пъти по-голяма сила, добавя още тя.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати