Наблюдаваме затъмение на Супер Луна на 28-ми
Supermoon Lunar Eclipse Visible on the 28th
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Наблюдаваме затъмение на Супер Луна на 28-ми

Наблюдаваме затъмение на Супер Луна на 28-ми

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k884
Затъмнение на Супер Луна
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

На 28 септември ще имаме шанса да наблюдаваме един от най-редките космически феномени – затъмнение на Супер Луна. Явлението ще е видимо и от нашите географски ширини.

Хората, които го изпуснат, ще имат шанса отново да го наблюдават едва през 2033 година. От НАСА потвърждават, че небесното явление е наистина рядко, като за последен път се е случило през 1982 година.

Вечерта на 28-ми Луната ще се намира във фаза на перигей – когато е съкратила максимално разстоянието си със Земята. Учените наричат тази фаза Супер Луна, тъй като естественият спътник се вижда в по-големи размери от обикновено.

Супер Луна може да се наблюдава до няколко пъти в годината, но този септември тя ще съвпадне и с традиционното лунно затъмнение.

Космическият феномен ще може да види от жителите на Европа, Африка, Западна Азия, източната част на Тихия океан, Северна и Южна Америка.

Лунно Затъмнение

Астрономите обещават, че небесната гледка ще е повече от впечатляваща. За разлика от другите затъмнения, този път Луната ще е 14% по-голяма и ще свети с 30% по-ярко на небосклона.

Въпреки многобройните суеверия, астрономите са категорични, че Супер Луната не оказва каквото и да било здравословно, емоционално или психологическо въздействие върху Земята.

Феноменът Супер Луна се дължи на факта, че небесният обект се движи около Земята в елипсовидна, а не в кръгла орбита. Затова има периоди, в които се намира по-близо до планетата и други – в които се отдалечава.

Луната може да се отдалечава от Земята на разстояние до 405 600 километра, а във фаза на перигей се приближава до 363 700 километра.

Средното разстояние между земята и Луната е 384 600 километра.

Свидетели на лунно затъмнение ставаме, когато Земята, Луната и Слънцето се подреждат на една линия, така че нашата планета закрива със сянката си естествения си спътник и за кратко Луната изчезва от небето.

Подобни затъмнение се случват между 2 и 4 пъти за една календарна година, като този път феноменът ще се наблюдава в зодиакалния знак Овен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати