Древна мумия на новородено бебе стъписа учени

Древна мумия на новородено бебе стъписа учени
Снимка: ibtimes-co-uk

Учени от университета в Горни Алтай се натъкнаха на изключително любопитна находка. При разкопки в планината Алтай в Сибир те откриха каменен ковчег, в който намериха мумифицираните останки на новородено.

На любопитната находка се е натъкнал археологът д-р Никита Константинов, който смята, че останките са на току що родено бебе или бебе на възраст около 1 месец.

Гробът, в който бил положен каменният саркофакт с новороденото, е бил открит в околностите на сибирското село Курай.

Всъщност бебето не е било мумифицирано умишлено от някого, малкото телце не е било обработвано или увивано, освен в обикновено парче обработена кожа.

Тялото му просто е било положено в каменния ковчег, който е бил плътно затворен, и така до останките не е стигал въздух и е започнал естествен процес на мумификация.

След 1500 години престой в студената сибирска земя от новороденото са останали само частично запазени меки тъкани и части от кожения покров, главичката му липса.

При разкопки от двете страни на детският гроб са открити две тела – на мъж и на жена.

Алтай

Според учените, които правят разкопки в могилата край Курай, най-вероятно откритите останки са на родителите на бебето.

Техните тела са положени директно в земята и от тях са останали само кости, те не са се мумифицирали.

Всъщност находката представлява особен интерес за учените, защото те предполагат, че откритите тленни останки са принадлежали на хора от булан-кобинската култура.

Тази древна култура е предшествала и предшествала хунската култура, чиито най-известни представител и Атила.

За самата булан-кобинска култура са известни изключително малко неща. Според антрополози и археолози те са били номади.

Не са водили заседнал начин на живот, а са обикаляли степите в търсене на плячка. Жените от булан-кобинската култура са били свирепи, колкото мъжете и заедно с тях са влизали в битка.

Специалистите се надянат да успеят за извлекат годен ДНК материал от останките на мумифицираното бебе, за да проверят дали те наистина са били свързани с хуните.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати