Невиждана буря от падащи звезди предстои през 2022 година

Комети

През 2022 година жителите на Земята ще станат свидетели на едно от най-зрелищните небесния явления. Тогава се очаква най-мощната метеоритна буря, когато ще падат по 10 000 звезди на час.

По думите на руския астроном Михаил Маслов през 1995 година е започнало разпадането на кометата Швасман-Вахман, а през 2022 година Земята ще премине през потока от частици на небесния обект.

Според Маслов това ще бъде най-мощният звездопад, на който жителите на нашата планета са ставали свидетели. Прогнозира се, че на час хората ще могат да видят по 10 000 падащи звезди.

Кометата Швасман-Вахман е учудила учените през 1995 година, когато се е разцепила на три мини комети. Разпадането на това небесно тяло продължава и досега.

Последните данни за феномена показаха, че кометата се е разпаднала на 30 парчета и се очаква още повече да се раздроби, докато се се приближи максимално към Земята след 7 години.

Падащи звезди

Именно голямата интензивност, с която се разпада, ще доведе до мощния звездопад, на който ще станем свидетели.

Следващият звездопад, макар и с не толкова голяма интензивност, ще е на Орионидите на 21 и 22 октомври. Средно ще падат между 20 и 25 метеора на час в съзвездието Орион.

Според някои теории кометата Швасман-Вахман ще бъде причина за Апокалипсис. Твърди се, че нейното приближаване до Земята ще доведе до Края на света.

Очаква се кометата да премине край Земята ни на 25 май 2022 година, а френският астроном Ерик Жулиен смята, че тя ще падне в Атлантическия океан.

Той прогнозира, че сблъсъкът ще е толкова чудовищен, че има вероятност да предизвика вълни и цунами с височина от около 200 метра.

Изчисленията на французина Ерик Жулиен, който към днешна дата живее в Хаваи, сочат, че вероятността това да се случи е много близка до 100% (95%). Ако това се случи, щетите по крайбрежието на Атлантическия океан ще бъдат катастрофални.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати