Църквата днес отдава почит на мъчениците Наталия и Адриан

мъченици Наталия и Адриан

Православната църква днес отдава почит на загиналите мъченически светии Адриан и неговата съпруга Наталия.

На 26 август имен ден празнуват всички с името Адриан, Адриана, Адриян, Адрияна, Наталия и Наташа, Натали.

Светците Адриан и Наталия живеели по време на управлението на император Максимиан, който остава в историята с жестоките преследвания на християните.

Веднъж войниците на Максимиан заловили 23 християни, които се криели в една пещера. Те били отведени при императора и принуждавани да се откажат от вярата си.

Нито едни от тях обаче не склонил, въпреки жестоките мъчения, на които били подложени. На тези мъчения присъствал и Адриан, който бил близък до императорския кръг. Той се впечатлил от упорството на християните и пожелал да разговаря с тях.

Адриан ги попитал какво ще получат за страданието си и защо толкова непреклонно защитават християнската вяра. След разговора си с мъчениците Адриан също решил да стане християнин и доброволно записал името си сред затворниците.

Когато разбрал това, император Максимиан заповядал да го оковат и да го измъчват, докато не се откаже от християнството. За Адриан обаче нямало връщане назад и казал, че дори да почине, ще умре покръстен.

За решението му разбрала и съпругата му Наталия, която изповядвала християнската вяра, но го криела. До смъртта на своя съпруг тя редовно го посещавала в затвора.

Тя прислужвала на мъчениците, грижела се за християните, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като била погребана до неговия гроб.

След смъртта си Наталия била причислена към мъчениците, загинали по заповед на римския император, защото всекидневно им помагала и им давала сили, за да не предадат вярата си.

Името Наталия произлиза от латински и означава родна, рождена. А името Адриан идва от северноиталианския древен град Хадрия. Този град дава името и на Адриатическо море.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати