Две Луни на небосвода – Марс приближава максимално Земята

Марс и Земята

Половин час след полунощ в нощта на 26-ти срещу 27 август Марс ще приближи максимално Земята, като ще се намира в непосредствена близост до Луната и ще изглежда като втора Луна на небосвода.

Червената планета ще се намира на разстояние от 34.65 милиона мили от Земята, а нейното приближаване ще може да се наблюдава и с невъоръжено око.

Следващият път, когато червената планета ще бъде толкова близо до нашата, ще бъде през далечната 2287 година. Явлението е много рядко и се случва само веднъж на 272 години.

Според астрономите гледката ще бъде повече от уникална, понеже след Луната Марс ще е най-яркият обект на нощното небе. От НАСА предполагат, че Марс ще се вижда в ярко оранжев цвят.

Още при залез ще може да се наблюдава по-яркият от обикновено Марс, но най-добре ще може да се види след полунощ.

Сиянието на планетата ще продължи и през следващите седмици, тъй като Слънцето ще я огрява по-силно от обичайното, но след това постепенно ще отслабва, докато Червената планета не заприлича на останалите звезди на небосвода.

Въпреки това Марс и Венера са единствените планети от Слънчевата система, които могат да се наблюдават от Земята, дори с невъоръжено око.

Последното приближаване на Марс към Земята бе на 14 април 2014 година, като тогава бе на разстояние от нашата планета от 92 милиона мили, но в нощта срещу 27-ми се прогнозира, че Червената планета ще съкрати това разстояние три пъти.

Учените се надяват в бъдеще да използват циклите на приближаване и отдалечаване на Марс и Земята при бъдещите полети до Червената планета и евентуалното ѝ колонизиране.

Следващият път, когато Марс и Земята се приближат, ще бъде през май 2016 година. Причината за този космически феномен е различната продължителност, с която двете планети обикалят около Слънцето.

На Земята са ѝ необходими малко повече от 365 дни, а на Марс – 687 дни.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Вълчица
Вълчица
27.08.2015 11:24
Факта в случая е, че Марс беше много близо. Естествено не се виждаше...
Това по принцип се дължеше на факта, че не беше във видимата част на нощният небосколн. Иначе ще да е била доста впечатляваща!
Естествено, че нямаше да е колкото луната или нещо, но не просто като звезда, а като много малка видима планета. Колкото топче за пинг-понг?
Ще се взирам и тази вечер!
0
0
gosho
gosho
27.08.2015 00:13
nikakav kur ot vas
0
0
radostina
radostina
27.08.2015 00:08
da da nishto ne vidiax
0
0