Настъпи денят на прекаляването, вече живеем от запасите си

Земя

Вчера настъпи денят на прекаляването. Това е денят, в който човечеството вече е изчерпало естественият биокапацитет на планетата и от тук нататък вече живее благодарение единствено и само на натрупаните резерви.

Всяка година неправителствената организация Глобъл футпринт нетуърк (Global Footprint Network) изчислява кога точно човечеството изчерпва възобновяемите ресурси на планетата и колко време ще отнеме на Земята, за да неутрализира произведените от хората отпадъци, в това число и изхвърлените в атмосферата парникови газове.

Тази година денят на прекаляването настъпи на 13 август, което е с три дни по-рано в сравнение с предходната и с цели шест дни в сравнение с 2013 година.

Доколко човечеството прекалява и дори злоупотребява с планетата може да се съди по факта, че през 1975 г. повратната точка на изчерпване на наличностите и посягане на запасите е била в края на ноември.

Постепенно с индустриализацията на все повече страни този ден на прекаляване се е измествал все по-рано и по-рано в годината, като през 2005 г. по изчисления на експерти той е бил в началото на септември.

Апокалипсис

Учените предупреждават, макар че изчисленията им са приблизителни, че се наблюдава затвърждаването на тревожната тенденция този ден на изчерпване на ресурсите да се наблюдава все по-рано и по-рано.

Изчисленията показват още, че надхвърлянето на потенциала е доста значително. По думите на основателя на организацията Матис Вакернагел, който е създател и на математическия модел, по който се правят изчисленията, човечеството продължава да увеличава консумацията на природни ресурси, въпреки че от десетилетия живее на кредит.

Образно казано от деня на прекаляването хората спират да плащат екологическия си дълг, натрупан дотук и го оставят за расте.

Така ние не плащаме цената за обезлесяването, за изчерпването на ресурсите от питейна вода, за намаляването на биоразнообразието, за натрупването на отпадъци и концентрация в атмосферата на парникови газове.

Един от критичните фактори, заради който през последните години денят на прекаляването се чества все по-рано, е разрастването на населението и повишаването на продължителността на живота.

Този показател е особено висок в държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Азия

В момента планетата ни е недостатъчна, за да задоволи нуждите на човечеството от ресурси. Изчисленията на Глобъл футпринт нетуърк показват, че са ни нужни средно 1.6 планети, като за отделните развити страни този показател е още по-висок.

Например на китайците им трябват 2.7 Китая, за да задоволят нуждите на китайското население, французите се нуждаят от 1.4 Франции, американците – 1.9 Съединени щати, на гърците 2.6 Гърции, а на британците цели 3 Великобритании.

Индийците имат нужда от 2 Индии, швейцарците от 3.5 Швейцарии, а италианците – от 3.8 Италии. Най-много ресурси „назаем“ ползват японците, на които им трябват цели пет Японии, за да задоволят потребностите си.

В случай, че тревожната тенденция на свръхпотребление и злоупотреба на природните ресурси се запази, то през 2030 година на хората ще им е нужна поне още една планета с размерите на Земята, за да задоволи потребностите им.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
r
r
15.08.2015 17:45
Пълни глупости! Как така, от 1975 г. до сега, всяка година изчерпваме природните ресурси и има още? Това е поредната шашма, като "глобалното затопляне"!
1
1