Очакваме три суперлуни
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Очакваме три суперлуни

Очакваме три суперлуни

Суперлуна

На интересно астрономическо явление ще можем да се порадваме в края на месец август, както и през следващите два месеца. Предстои на небосклона да изгрее суперлуна и то цели три пъти.

Любопитното събитие ще може да се види на 29-ти август, 28-ми септември и 27-ми октомври. Пригответе се, че тогава луната ще изглежда не просто красиво, а направо вълшебно.

Суперлуни има всяка година. Така например през 2014 бяхме свидетели на три суперлуни - на 12-ти юли, 10-ти август и 9-ти септември. Този път обаче това ще съвпадне с края на лятото и началото на есента. Луната, която ще е изгрее на небосклона ще е по-голяма само с 3-5 процента от диаметъра, но наблюдаващите я хора ще са с усещането, че тя е много по-голяма.

На 28-ми септември ще има лунно затъмнение. То ще стартира в ранни зори малко след 03.00 часа сутринта, като ще е в стихията си точно в 5.47 часа. Учените обясняват, че първоначално Луната ще стане тъмна, а после ще почервенее плашещо. Това обаче съвсем не означава, че ще настъпи някакъв апокалипсис, тъй като това са си съвсем нормални процеси, които се случват регулярно.

Експертите разкриват още, че лунните затъмнения са изчислени за столетия напред в бъдещето и не допускат подобни явления да се приемат като предшественик на някаква зла прокоба. Ето защо заръката на учените към хората е просто да се насладят на интересната и романтична гледка.

В края на месец септември ще може да се наблюдава с просто око още нещо. Става въпрос за астероида Веста, който по това време достигне шеста степен звездна величини и ще може да бъде забелязан от българите. Веста може да се наблюдава през тъмните часове на деня в южното съзвездие Кит.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати