Откриха нова екзопланета - 1.6 пъти по-голяма от нашата

Екзопланети

Астрофизици от американската космическа агенция НАСА откриха нова екзопланета. Благодарение на мощния телескоп Spitzer Space Telescope учените успяха да потвърдят съществуващата от няколко години теория, че в съзвездието Касиопея, далеч от Слънчевата система, съществува друга, подобна на нашата планета.

Небесното тяло е приблизително 1.6 пъти по-голямо от Земята. В научните среди планетата вече е известна с каталожния номер HD 219134b, но в публичното пространство името, с което се прочу, е Перлата на Касиопея.

Въпреки състава си и наличието на вода, учените смятат, че е малко вероятно на планетата да има живот. Причина за това е, че небесното тяло обикаля прекалено близо до звездата си.

От НАСА твърдят, че Перлата на Касиопея е най-близко разположената до Земята екзопланета, позната до момента. Повечето от известните ни планети са на стотици светлинни години от нас. Тази планетата е на практика наш съсед, посочва астрономът и съавтор на изследването Ларс Бучаве от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.

HD 219134b не обикаля самотна около звездата си. Астрономите са намерили три други планети в системата ѝ. Всичките открити звездни тела са няколко пъти по-големи от Земята. В новата звездна конфигурация е открит и един газов гигант, подобен на Нептун. Той обикаля звездата си за 1190 дни.

Самата звезда, около която обикаля HD 219134b, е тип К. Тя е по-малка и по-хладна от Слънцето. Бучаве обяснява, че може да се види дори и с просто око. Те я разположена в дъното на W-образното съзвездие Касиопея.

Поради изключително близкото си разположение до Земята Перлата на Касиопея ще се превърне в най-наблюдаваното от астрофизиците небесно тяло в близките няколко години, убеден е Бучаве.

Причините за това са близкият състав на планета с този на нашия свят, както и вечният стремеж на учените да докажат, че не сме сами във Вселената. Първото мащабно проучване на новооткритото небесно тяло започва през март 2018 година.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари