Откриха колеж за викинги в Норвегия

Колеж за викинги

Вдъхновени от суперхитовите сериали Викинги и Игра на тронове, стотици желаещи се записаха в новооткритата специалност на частния колеж на норвежкия град Селюр, в която всеки може да се обучи как да бъде викинг.

Скандинавците ще имат възможност да се върнат към традициите и обичаите на дедите си в предстоящия зимен семестър на учебното заведение. По време на необичайните за висше учебно заведение занятия курсантите ще се учат да коват мечове, ще празнуват традиционните празници на викингите и дори ще правят животински жертвоприношения през зимата.

Градчето Селюр се намира на 150 километра северно от столицата на Норвегия – Осло. Населеното място е разположено на брега на Северно море и основният поминък на населението са риболовът и обгрижването на студентите, учащи в местния колеж. С новооткритата специалност университетското ръководство се надява да подпомогне и местната икономика.

В момента наблюдаваме огромен интерес към курса за викинги. Всеки кандидат се записва по различни причини, казва директорът на колежа Арве Хусбю. При някои интересът към обичая на дедите ни е продиктуван от нашумелите телевизионни продукции, каквито са Викинги и Игра на тронове, други просто искат да научат знаят или са уморени от чуждите порядки, появили се в обществото ни. Каквито и да са причините за това обаче, ние сме щастливи. Смятам, че ползите са взаимни, казва още той.

Записалите се в необичайната школа ще учат още и как да управляват емблематичните викингски кораби, известни и като драгхари. В курса е предвидено и да се строят жилища от дърво и слама и да правят глинени съдове. Бъдещите викинги ще усвоят и изкуството да коват и правят ювелирни украшения.

Водещ преподавател на училището за викинги ще е Джепе Нордман – датчанин, който описва себе си като викинг любител, след като е прекарал голяма част от живота си, опитвайки се да научи възможно най-много за древните жители на Скандинавия.

Може да се каже, че аз съм първият учител викинг. Лично аз предпочитам Игра на тронове, казва Нордман, който е и любител на гореспоменатите телевизионни сериали. -

Във Викинги има твърде много фактически грешки, казва още той, като шеговито предупреждава хората в Англия да внимават, че на студентите му предстои пътуване до град Йорк, като по този начин напомня средновековното опустошение на Острова от викингските орди.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати