Защо левичарите умират по-рано?

Левичар

Има много митове относно левичарите. Един от тях, е че те живеят с около 9 години по-малко от хората, които пишат с дясната ръка. Но дали той отговаря на истината и какви са причините за подобно стечение на обстоятелствата.

За пръв път твърдението, че левичарите живеят по-малко, се появява през 1988 година. Тогава двама американски психолози провеждат изследване, в което разглеждат продължителността на живота и водещата ръка на неколцина играчи от бейзболна енциклопедия. Резултатът е повече от показателен – десничарите бейзболисти живеят средно седем години повече от левичарите.

За да потвърдят данните си, три години по-късно същите учени провеждат и второ изследване. В него те се свързват с 2000 роднини на наскоро починали хора. Резултатите показват, че сред проучените лица тези, които пишат с лявата ръка, са живели средно до 66 годишна възраст, а десничарите – до 75. Това увеличава границата между продължителността на живот до 9 години.

И въпреки че тези данни са повече от достатъчни на повечето хора, за да са напълно сигурни в установената закономерност, то научният свят гледа със съмнение.

Много от бележитите специалисти в областта не приемат за правдоподобно писането с лявата ръка да е подобен предсказател на смъртността. Зараждат се редица научни спорове и нови мащабни изследвания по темата. Повечето от тях сочат, че подобен риск не съществува.

Интересното в случая е, че първоначалните данни в първите изследвания на американските психолози са верни. Грешката идва от т.нар. статистическа заблуда. При смъртните случаи от двете изследвания левичарите наистина са по-млади. Учените обаче пропускат да отчетат какъв е процентът на живите в същия момент.

При групови проучвания на починали по едно и също време лица групите не са еднородни. В тях място намират както хора, починали на 20, така и такива, живели до 80 години. Реални данни биха се получили, ако се отчете кои са живите, а не – обратното.

Грешката се допълва и от друг фактор. В началото на 20-ти век левичарите са около 3% от световното население, а в края на века броят им достига до 11 %, т.е. - увеличават се. По тази логика в края на 80-те години на миналия век в групата на левичарите младите хора са сравнително повече, отколкото в групата на десничарите.

Така при провеждането на изследването тогава живите левичари са средно по-млади от живите десничари и не е учудващо, че учените са сметнали, че починалите левичари са по-млади от починалите десничари. Но това реално не е така. Продължителността на живота не зависи от това с коя ръка пишем.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
sebile sali
sebile sali
25.08.2015 23:46
Az sam levicarka nikoy neznaye koga steumre nedeyte da plasite narosa desnicarite jiveyeli povece palni gluposti
0
0
Виктория
Виктория
05.08.2015 12:58
Аз лично съм десничарка, но имам приятели които пишат с лявата ръка, но т'ва няма значение.....Та заглавието е "ЗАЩО левивичарите умират рано, т.е. тряббваше да обясните ЗАЩО умират рано, а не да го потвърдите, иначе браво хубава статийка !!!
0
2