Пет исторически находки, които никой все още не е разгадал

Камъни Коста Рика

Въпреки напредъка на науката археолозите до ден днешен продължават да се сблъскват с въпроси, на които не могат да дадат отговор. Предлагаме на вниманието ви пет забележителни археологически открития, за които науката няма отговор.

Гигантските каменни топки от Коста Рика

През 30-те години на ХХ век в Коста Рика са открити тайнствени камъни. Мистериозните каменни сфери на Коста Рика имали съвършена овална форма, а произходът им не е изяснен и до днес. Местна легенда разказва, че във вътрешността на мистериозните каменни топки е скрито злато. Това провокирало местното население да унищожи много от артефактите, преди да се убеди, че в тях няма нищо. Предназначението на камъните остава загадка, но учените предполагат, че овалните артефакти са изобразявали небесните тела и са служели за обозначаване на границите между отделните племена.

Багдадската батерия

Багдадската батерия

Столетия преди откриването на електричеството първите батерии били създадени в Месопотамия. През 30-те години на XX век в археологическите разкопки близо до Багдад е бил открит мистериозен артефакт, известен като Багдадската батерия. Тя представлявал 13-сантиметров глинен съд, в който имало железен прът, обвит с меден цилиндър. Според учените тази древна батерия можела да създаде напрежение от един волт. Те предполагат, че този мистериозен уред се използвал в процеса на галванизацията на златото. Все още е загадка защо тази технология се е изгубила във времето.

Ръкописът на Войнич

Ръкописът на Войнич

Ръкописът на Войнич е най-загадъчна книга в света. Тя няма автор, написана е на неразбираем език и страниците ѝ изобилстват с необясними символи и странни илюстрации. Нестандартният ръкопис е написан на уникална азбука, несъответстваща с нито една позната на човечеството азбучна система. Книгата продължава да обърква криптограмите по цял свят и все още остава недешифрирана.

Златните фигури на инките

Златните фигури на инките

В Южна Америка на териториите, върху които се простирала някога империята на инките, продължават да се откриват малки златни фигурки, наподобяващи самолети. Какъв е бил прототипът за създаването на тези произведения не е известно. През 1996 година авиомоделистите Алгунд Елборн и Петер Белтинг доказаха на практика, че древните модели на въздухоплавателните средства, имащи формата на мистериозни фигури на животни, могат да летят. Те са създали точни, но уголемени 16 пъти копия на фигурките. Всички били направени от колумбийско злато като оригиналите. Снабдили ги с двигатели и радио система. Два от моделите не само се издигнали във въздуха, но и отлично изпълнявали акробатични изпълнения.

Генетичния диск

Генетичния диск

Една от най-големите загадки в археологията е генетичният диск от Колумбия. 27-ят диск е създаден от непозната за съвременната наука метална сплав. На него са изобразени етапите на бременността при човек от движението на сперматозоида, през развитието на ембриона, до самото раждане. Все неща, които могат да се наблюдават само и единствено под микроскоп или видеозон – постижения на науката от последните пет десетилетия. Дискът обаче според анализа е на повече от 800 години.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати