Строят вертикален град в Сахара

Сахара

Проект за футуристичен град, който да се издига в Сахара – едно от най-непривлекателните за живеене кътчета на Земята, представиха архитекти от водещата френска строителна компания ОХО.

Специалистите вярват, че с техния проект безжизнените кътчета на най-голямата пустиня могат да бъдат преобразувани в привлекателни места за живеене. Замисленият град има формата на кула. Той ще се поддържа на базата на възобновяеми ресурси. Електричество ще се добива от слънчевата светлина, която е в изобилие в Сахара, а водата ще се складира и преработва от падналите дъждове.

Планът предвижда кулата да е висока 450 метра, а застроената площ ще е 780 хил. кв. метра. Автор на проекта е френско-мароканският архитект Манал Рахди. Опитахме се да измислим концепция, която да дава възможност за създаването не просто на една сграда, а на цял вертикален град в пустинята.

Това е място, което е враждебно и където е трудно да се живее, затова създадохме тази конструкция като един вид защитна обвивка, казва архитектът при представянето на проекта си.

В проекта е предвидено 20% от площта на футуристичния град да е заета от офиси, а останалата част от хотел и 600 жилища. Идеята е да се направи град от тази кула. Целта е да се получи сграда, комбинираща различни програми, включително жилищни единици в непосредствена близост до офисите.

Има и музей, метеорологична обсерватория за Сахара, библиотека, спортни зали, басейни. Идеята е да се предложат достатъчно неща, за да може градът да бъде самостоятелен и да не трябва да разчита на други сгради, нито да изисква построяването на нови, казва още Рахди.

Сахара е една от най-слабо заселените територии в света. Там живеят предимно номади, които не се задържат на едно място. Температурите през лятото достигат до 48 градуса. Проектът е получил зелена светлина. Архитектите предвиждат работата по кулата да започне през 2025 година и да продължи в следващите пет десетилетия.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати