НАСА откри планета, която вероятно е обитаема

Нова планета

Космическият телескоп Кеплер на НАСА е открил планета, чиито условия на живот са много близки до земните. Според експертите това най-вероятно означава, че планетата е обитаема.

Новооткритото небесно тяло – Кеплер-452b, се върти около звезда, приличаща на Слънцето, и се намира на разстояние, което е приблизително на разстоянието между Земята и Слънцето.

Кеплер -452b е първата открита екзопланета, за която съществува реалната възможност да е обитаема. Небесното тяло вероятно е скалисто и е възможно да приютява извънземен разум – казва казва Джеф Къфлин от Института за търсене на извънземен разум в Маунтин Вю, Калифорния.

До момента са откривани множество екзопланети, но те са обикаляли около червени джуджета, заради което температурите на повърхността им били прекалено ниски, за да съществува разумен живот на тях.

Условията на Кеплер-452b обаче доста приличат на земните. Разликата е, че диаметърът на планетата е с около 60% по-голям от земния, заради което учените я наричат Супер Земя.

Вероятно е планетата да е с по-гъста атмосфера, да има повече вода и повече активни вулкани. Екзопланетата се върти около звездата си за 385 дни, което показва и че календарната година е по-дълга от тази на Земята.

Екзопланети

Предполага се също, че Кеплер-452b е с 20% по-ярка от Земята, а възрастта ѝ е около 6 милиарда години, което я прави по-стара и от нашето Слънце, което е на 4.5 милиарда години.

НАСА определя тази планета като едно от най-значимите си открития, тъй като планетата-близнак на Земята може да е първата позната, на която съществува живот и не след дълго да се осъществи първия контакт с извънземни.

Телескопът Кеплер е открил 4700 потенциални екзопланети, но потвърдено бе съществуването само на 1030 от тях.

Колкото повече екзопланети открият учените, толкова по-голям е шансът да срещнем извънземен разум в бъдеще и да колонизираме нови светове – казват от Американската космическа агенция.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ри
Ри
24.07.2015 16:20
Ще е интересно ако наистина им живот там, какви ли ще са съществата?
2
0
Ра
Ра
27.07.2015 16:33
Разни гнусни насекомо-подобни твари.
3
1