Свързаха маймунски мозъци с компютър

Маймуни

Американски учени от университета Дюк създадоха биологичен компютър, като свързаха мозъците на няколко маймуни в една система, способна да решава прости задачи и да се справя с поставени проблеми.

Научното откритие се доближава до научната фантастика, защото ако по подобен начин бъдат свързани мозъците на няколко човека, то те ще могат да общуват от разстояние, като си предават мисли наум, пише списание Сайънтифик Рипортс.

Автор на амбициозния проект е неврофизикът Мигел Николелис. Целта на проучването му била създаване на електронни протези за хора с увреждания, които могат да бъдат направлявани с помощта на мисълта.

Работата започнала с разработка на стандартни интерфейсове мозък-компютър. С тази технология чрез електроди, които предават мозъчните импулси, различни предмети, свързани с тях, могат да бъдат накарани да се движат.

Николелис и неговите колеги са свързали мозъка на три маймуни към компютър, на екрана на който в реално време се отразяват движенията на роботизирана ръка. Мотивирани с различни награди, приматите успели да накарат със силата на мисълта си ръката да стигне до целта си.

Тестовете продължили, като на приматите били поставени по-сложни задачи, с които те също успели да се справят. Те решиха поставените им задачи, създавайки супермозък от три органа. Тази структура ние нарекохме brainet (мозъконет) – заявява Николелис.

В следващата фаза на проекта учените продължили опитите с животни, като този път се спрели на мишки. В мозъците на гризачите били имплантирани електроди, които трябвало да стимулират невронната им мрежа, отговаряща за движението.

Мозък

Целта била животните да синхронизират мозъците си, без да ползват помощта на компютър. Учените са започнали да изпращат електрически импулси и да възнаграждават животните за успешната синхронизация на дейността на мозъка. След 10 сеанса мишките са успели да го правят през 61 процента от времето.

Николелис смята, че ако успее да усъвършенства синхронната работа на няколко човешки мозъка, в най-близко бъдеще съществува шансът те да започнат да обменят помежду си мисли без помощта на език.

На математиците например невинаги им е лесно да разказват за много сложни и абстрактни обекти. Мозъконетът би могъл да се използва при колективното решаване на проблеми, отбелязва още той.

Технологията може да намери много приложения, обяснява Николелис, но за момента той се е съсредоточил в създаването на екзоскелет за парализирани, управляван със силата на ума.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати