Откриха семенна течност на 50 милиона години

Сперма

Учени откриха семенна течност на приблизително 50 милиона години. Според авторите на откритието това е най-древната животинска сперма в света, информира Live Science.

Ценната находка е открита във вкаменен пашкул в Антарктида. Клетките са идентифицирани случайно с помощта на електронен микроскоп.

Невероятното откритие е станало, докато учените се изследвали вкаменен пашкул с помощта на най-съвременната техника. Той е бил открит при пресяване на седименти в търсене на останки от малки гръбначни организми.

Учените решили да изследват вкаменения пашкул първо с помощта на електронен микроскоп, а след това и са му направили редица рентгенови снимки с помощта на ускорител на частици в Швейцария.

Именно колайдерът е разкрил скритата тайна на пашкула. На рентгеновите снимки палеонтолозите с изненада установили, че във вътрешността на пашкула има бактерии и клетки сперма.

Бактерии

За огромно съжаление на учените не става дума за цели клетки семенна течност, а по-скоро отделни фрагменти от тях.

Идентифицирани са т.нар. главови фрагменти, които имат формата на свредло, както и средни фрагменти, и дълги, камшикоподобни опашки, някои от които все още свързани със средните фрагменти.

Ръководителят на проекта, палеонтологът Бенджамин Бомфлер от Шведския музей по естествена история обяснява, че пашкулът най-вероятно е бил създаден при чифтосването на древните предци на червеите и пиявиците.

В процеса на фосизилация обаче клетките семенна течност се утаили по стените на пашкула и така се консервирали до наши дни.

Откривателите са доста ентусиазирани, защото подобни находки са крайно редки. Те подхождат с особено внимание към самия пашкул, защото клетките семенна течност са изключително крехки и лесно могат да бъдат унищожени безвъзвратно.

Д-р Бомфлер е категоричен, че откритата семенна течност доста прилича на клетки сперма от представители не съвременна група пиявицоподобни червеи, които днес се срещат само в Северното полукълбо, и образуват симбиотичен съюз с лангустите.

Доскоро за най-древен образец на животинска сперма се смятаха трупа от клетки на около 40 милиона години, открити в парче кахлибар. Учените отнасят спермата, открита в пашкула, и тази в кехлибара към геоложкия период еоцен.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати