Ледников период заплашва Земята след 15 г.

Ледников период

Между 2030-та и 2040-та година учени прогнозират на Земята да настъпи кратък ледников период, когато средните температури чувствително ще се понижат, а слънчевата активност ще падне с 60 процента.

Пред Индипендънт експерти към университета Нортумбрия представят свой метод, който по техни думи дава безпрецедентно точни резултати относно слънчевата активност.

Данните от новия метод са показали, че температурите на Земята през следващите 15 години ще започнат плавно да се понижават, като причина за това са физични процеси по повърхността на Слънцето, които ще намаляват активността на звездата.

Прогнозата ни е с 97-процентова точност – заявява ръководителят на екипа – професор Валентина Жаркова, при среща с метеоролози от Уелс. Специалистът добавя, че подобно явление на планетата ни е имало през периода 1645-1715 година, когато дори река Темза е замръзнала.

Ледниковият период ще продължи между 10 и 12 години, докато промените във вътрешността на Слънцето не се върнат отново към нормалния си цикъл. Дотогава обаче зимите ще са по-тежки от обикновено и се предвижда замръзване на редица водни източници.

Слънце

Обратно на апокалиптичният студ, който се прогнозира след 15 години, за 2015-та година родните метеоролози предвиждат едно от най-топлите лета. Рекордните жеги ще започнат още от втората половина на юли.

Очаква се живакът да скочи до 42 градуса в районите на Плевен, Велико Търново и Сандански на 21-ви и 22-ри юли. Това ще бъдат най-топлите дни за месеца в цялата страна.

В края на юли са възможни превалявания, които няма да продължат повече от 2-3 дни.

Август също ще бъде сух и горещ. Възможни са гръмотевични бури и кратки превалявания е западните части на страната, докато над източните ще грее Слънце.

Вероятността от дъждове е най-голяма през първите дни от месец август и през по-голямата част от второто десетдневие. В края на месеца се очаква предимно слънчево време и високи температури.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Dm solo
Dm solo
17.07.2015 08:43
Глупости
2
15