Разкопаха останки на трирог динозавър – уендицератропс

динозавър

Неизвестен досега вид трирог динозавър бе открит в северната пустош на Канада, разказва британското издание Дейли мейл. Рогатото влечуго бродило по земната твърд преди близо 89 милиона години. Откривателите му разказват, че макар и тревопасно, със своите три масивни рога и папагалски клюн вместо уста древното животно е било страховита гледка.

Откритият от палеонтолозите череп имал няколко заострени и извити под формата на куку рога. Главата му била допълнително оборудвана с костна яка, която го предпазвала от хищниците, бродещи по Земята в края на юрския период. Останките на тревопасното влечуго свидетелстват и за наченки на развитие на рог на носа, подобно на по-известния на науката и популярната култура трицератопс.

Палеонтолозите предполагат, че именно новооткритият звяр е прародител на трицератопса. Древният динозавър е наречен Wendiceratops pinhornensis, което в превод означава рогатото лице на Уенди. Трирогият гигант е кръстен на известната търсачка на фосили Уенди Слобода, която го открива за науката през 2010 година.

Учените предполагат, че освен за защита от хищници уендицератопсите използвали рогата си и за схватки между мъжките индивиди от вида при спорове за плодородни земи и вниманието на женските представители от стадото.

Трирог динозавър

Проучванията сочат, че новооткритият е прародител на всички останали рогати динозаври от вида цератопси, появили се през периода Креда. Със сигурност е установено, че животните били тревопасни.

Доказателство за това е странният клюн на животното. Учените са на мнение, че той е служил за по-лесно късане на ниските растения. Животното е дъвчело с огромни по размери листовидни зъби, разположени в устата му.

Останките на уендицератопса са открити в канадския окръг Алберта. Първоначалните изследвания са установили, че звярът е бил висок невероятните за вида на цератопсите шест метра, а теглото му надвишавало 9 тона. За сравнение трицератопсите били високи 3 метра и тежали 6 тона.

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари