sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Изобретиха изкуствени падащи звезди

Изобретиха изкуствени падащи звезди

Падащи звезди

В най-скоро време свалянето на звезди няма да е празно обещание към любимия човек или проста демагогия, а съвсем реално действие. Така поне обещават учените от японската стартъп компания ALE, които твърдят, че са изобретили специална химична формула, можеща да провокира метеоритен дъжд.

Звездопадът ще бъде провокиран чрез малки метални топчета, които ще съдържат химичната смес, съобщава научният информационен сайт Space.сom. Устройствата ще бъдат изстрелвани в орбита около Земята от спътник, където ще разпръскват своето съдържание.

Целта на японската компания е била да разработят технология, която да може да предизвика изкуствени метеоритни потоци. В изследването са се включили учени от едни от най-големите университети на островната държава.

Предполагаемата цена за единично сваляне на звезда ще е приблизително 8100 долара. От компанията обещават, че падащият метеор ще бъде достатъчно ярък, за да може да бъде видян, където клиентът пожелае, дори ако мястото е в район със силно замърсена атмосфера.

Природните метеорни потоци възникват, когато прахът от опашките на кометите се нагрява, преминавайки през земната атмосфера. Прашинките изгарят напълно, без да достигнат Земята, като оставят ярка светеща следа.

Комета

Формулата на химичното съединение, каращо звездите да падат, засега се пази в дълбока тайна. Компанията обаче разглежда подобни химични елементи, които могат да отложат при нужда метеоритния дъжд във времето, ако има лоши метеорологични условия и видимостта е намалена.

За момента има скромен успех в тази насока и падането на метеорите може да бъде отложено с не повече от 100 минути.

Освен от комерсиална гледна точка изкуствените метеоритни дъждове ще представляват огромна ценност за бъдещи научни изследвания. Аерокосмическият инженер от Токийския университет Хиронори Шахара разказва, че анализирайки светлината от метеора, учените могат да разберат температурата, плътността и движението на атмосферата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати