На остров Бали погребението е празник

Остров  Бали

Погребенията на остров Бали са едни от най-екзотичните в цял свят. Самият ритуал не представлява унило и тъжно зрелище, а прилича на истински фестивал, с песни, танци и усмихнати хора.

Според индуизма, който проповядват жителите на острова, човек се състои от четири стихии – вода, въздух, земя и дух. Когато умира, той се превръща в тези четири стихии.

Най-добрият начин това да стане, според местните, е тялото да се кремира. Така то се слива с петата стихия – огъня и това според религията на жителите на Бали е най-добрият подарък за починалия, защото кремацията освобождава духа от тленната му обвивка – тялото.

Взависимост от финансовото състояние на роднините – тъй като пищното погребение изисква много пари, и взависимост от индуистките празници тялото на починалия може да бъде кремирано 2-3 месеца след смъртта му.

Тогава роднините го погребват, а когато се сдобият с достатъчно пари, го ексхумират и мъжете от рода го носят към мястото за изгаряне.

После изгарят тялото ритуално. То се полага в близост до голяма фигура на слон, обкичва се с цветя и се изгаря.

Всички роднини и приятели на починалия събират пари, за да може да се посрещнат разходите по погребението, на което обикновено присъстват около 500 гости, които трябва да бъдат почерпени.

Смята се за напълно нормално, ако хора, които съвсем слабо са познавали мъртвеца, дадат пари за изпращането му в последния му път.

Виж повече

Рейтинг

3.6
Общо 9 гласували
5 3
4 2
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари