Започва масово изчезване на видовете

Изчезващи видове

Общо тематично научно изследване на Станфордския, Принстънския и Калифорнийския университет Бъркли показа, че светът е на прага на шестото масово измиране на биологични видове. Би Би Си съобщава, че според учените основната причина за това са промените в климата, причинени от поголовното обезлесяване на планетата и климатичните промени, настъпили в резултат на човешката дейност.

Според световно известните учени от трите водещи американски университета човечеството ще е един от първите биологични видове, които ще изчезнат напълно от лицето на планетата.

Проучването е показало, че за последните 110 години са изчезнали приблизително 400 вида гръбначни животни. Този темп на измиране на цели популации е със 114 пъти по-голям от нормалния. Категорично доказателство за вината на хората за изчезването на животните е фактът, че за 10 хиляди години преди индустриалната революция са изчезнали по-малко от 80 биологични вида, като в този период е имало значително по-тежки катаклизми.

По данни на Международния съюз за опазване на природата (МСОП) 41 % от всички земноводни и 25 процента от бозайниците също са заплашени от изчезване. Ако продължим да губим видове, рискуваме да бъдат унищожени екосистемите, както и околната среда, необходима за оцеляването на човека.

Този въпрос трябва да бъде изнесен по-напред в политическия дневен ред на правителствата и да не остане само на равнище министерства на околната среда, казва председателят на Комисията за оцеляване на видовете към МСОП проф. Саймън Стюарт

Ако позволим на този процес да продължи, ще са нужни милиони години за възстановяване на живота и е възможно нашият вид да изчезне преждевременно, допълва един от авторите на проучването Жирардо Себайос.

Бизони

По целия свят виждаме примерите на последните оцелели екземпляри на видове. Сами режем клона, на който седим, категоричен е проф. Пол Ерлих от Станфорския университет

Според МСОП едно от най-застрашените животни в световен мащаб е лемурът. Всяка година популацията му намалява средно с около 15 процента. На остров Мадагаскар, където е естественият хабитат на този вид примат, близо 94 % от всички лемури са застрашени заради унищожението на местообитанията им и избиването им от местното население, което счита месото им за деликатес.

Виж повече

Рейтинг

4.2
Общо 10 гласували
5 3
4 6
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари