Човечеството упорито върви към самоунищожение

Апокалипсис

Авторитетното списание Сайънс адванс публикува наскоро стряскащата хипотеза, че човечеството уверено върви към своето пълно унищожение. Прогнозата е на няколко известни биолози, които са достигнали до апокалиптичното си допускане след серия изследвания и наблюдения върху влиянието на човека върху природата.

Учените успели да изчислят скоростта, с която всяка година изчезват важни за световното екоравновесие растителни и животински видове. Поучените резултати били сравнени с честота, с която са измрели представителите на флората и фауната при предишната масова загуба на биологични видове. Получените резултати ясно показали, че човечеството е на прага на шестото масово измиране на живота на Земята.

Научно доказано е, че след всеки биологичен апокалипсис на Земята следва период на относително спокойствие, когато планетата се опитва да възстанови биологичното си разнообразие.

Биолозите обаче споделят пред списание Сайънс адванс, че времето на затишие е свършило и сега човечеството трябва да понесе последиците от безотговорното си отношение спрямо планетата, защото именно неговата дейност ще е причината за шестото масово измиране на биологичните видове.

Самоунищожение

От последното масово измиране преди около 66 000 000 години – това на динозаврите, планетата никога не е губила свои животински видове с такова забързано темпо. Ако този ритъм се запази, ще са необходими милиони години за възстановяване на изгубеното биоразнообразие, пише още списанието.

Хората са в същото положение, в каквото са били динозаврите преди 65 милиона години. Ако продължи със същия дух да унищожава планета, на нашия вид му остават не повече от 100 години живот, казва един от авторите на изследването - професор Рудолго Дизиро от катедра Биология към университета в Станфорд.

За последните 1500 години, което е един незначителен период от време за живота на Земята, са изчезнали повече от 1320 вида. Отделно от това популацията на всички животни е спаднала с повече от 35 процента, показва проучването.

Тези данни според професор Дизиро ясно показват, че хората сами са написали и подписали смъртната си присъда. Ученият обаче е оптимист за биологичното разнообразие на Земята и смята, че след края на човека животът на планетата ще продължи.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати