Сибирски Лама се връща в тялото си на всеки 30 години

Сибирски Лама се връща в тялото си на всеки 30 години

Нетленните останки на Хамбо Лама предизвикват учудване дори у хора, които не вярват на думите, че душата може да излиза от тялото, без това да се отрази върху него. Хамбо-лама е будисткият сан на бурятския будист Даша-Доржо Итигилов (1852-1927). От 1911 до 1917 г. той е оглавявал обществото на будистите в Източен Сибир и получил голяма известност като философ и лекар. Само веднъж в живота си напуснал Сибир – за да отиде на празненството за 300-годишнината на дома на царското семейство Романови.

Според легендите той можел, като Христос, да ходи по повърхността на водата, а предсказанията му винаги се сбъдвали. През 1927 г. ламата събрал всичките си ученици, седнал в поза лотос и престанал да диша. Преди това обаче казал на учениците си, че тялото му трябва да бъде извадено от гроба, за да се върне към живот след 30 години. След като били установени всички признаци на смъртта, тялото му, все още в поза лотос, било положено в кедров саркофаг и заровено в селското гробище.

То било извадено през 1955г., след това през 1973 г. и през 2002 г. – за последен път. Тогава било преместено в стъклен саркофаг и изложено, за да могат да го виждат вярващите. Всеки сезон дрехите му се сменят, а шест пъти в годината се допускат посетители, предимно мъже. Болни, които са видели тялото през стъклото, твърдят, че са излекувани.

Учени изследвали частици от тялото на ламата и се оказало, че те съответват на структурата на тялото на човек, умрял преди 12 часа. Белтъчините в тялото му обаче са като на напълно жив човек. Понякога по главата му избиват ситни капчици пот, ставите му са подвижни, а кожата му е съвсем еластична. Учените, които са докосвали тялото му, за да вземат образец от него, твърдят, че то е съвсем топло. Според будисти Итигилов не е мъртъв, а медитира и чака подходящия момент, за да се събуди.

Рейтинг

5 3
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
рррр
рррр
05.04.2013 16:14
даваха такова нещо по телевизията, но не помня по кой канал. Ставаше дума за някакъв будист, който умрял доста оттавна, но тялото не се вкоченясвало, ставите оставали подвижни, мисля че направиха някакъв разрез и потече кръв, също така тялото беше еластично, като на жив човек. Жалко, че не засичам други такива предавания, а и интернета информацията е доста оскъдна. Ето например към тази статия няма снимков и видео материал.
1
0