Петкилометрова пирамида откриха учени на Церера

Паралелни светове

Най-малката планета в астероидния пояс между Марс и Юпитер продължава да смайва учените със снимките на странни черти на нейната повърхност, които космическата сонда Dawn изпраща.

Сондата ѝ е изпратена за изучава планетата-джудже от Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) още през 2007 година.

Грандиозният проект на агенцията е на стойност 466 милиона долара и е част от опитите на учените да разгадаят еволюцията на Слънчевата система.

Още с наближаването си към минипланетата сондата успя да направи няколко снимки, които предизвикаха фурор. На фотосите, заснети по-рано тази година, се забелязват няколко големи, ярки и необясними петна в кратера на огромна скала.

Марс

Уфолозите веднага обявиха, че това е сигурен белег за наличие на извънземна цивилизация, но учените бяха по-умерени в реакциите. Според астрономи и физици най-вероятно светлите петна са парчета лед или соли, които отразяват слънчевата светлина.

Ако може да се вярва на изчисленията на учените повърхността на Церера е покрита с дебел пласт от лед, така че подобно твърдение не е лишено от логика.

Според специалистите планетата има 25 процента водно съдържание, а под леда е възможно да съществуват въглеродни съединения и дори някакви форми на живот.

Новите снимки от Церера още повече съживиха спекулациите относно възможността за наличие на разумен живот на планетата. На фотоси, които сондата изпрати преди дни, се виждат още светли петна, както и висока близо 5 км пирамидална структура.

Космос

Независимо дали на планетата има следи от присъствието на извънземна цивилизация или не, Церера представлява особен интерес за учените и в друга важна насока – колонизация на Космоса.

Откакто сондата пое пътешествие към джуджето, учените кроят различни планова за населяване на планетата. Тя се намира между Марс и Юпитер и има гравитационно ускорение от 2.8% спрямо това на Земята.

Диаметърът на планетата е около 1000 км, което означава, че големината ѝ е колкото на Аржентина. Освен това тя е доста студена. Температурите на нея варират от -106 до -33 градуса по целзий.

И въпреки неблагоприятните на пръв поглед условия за живот на нея, учените са категорични, че тя притежава голям потенциал за колонизация.

По техни изчисления ако материалът на Церера бъде използван за създаването на колония, площта на новосъздадената колония ще превиши площта на Земята над 150 пъти.

Рейтинг

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари