Тийнейджър откри нова планета в Млечния път

Нова планета

Едва 17-годишен, английският студент Том Уаг може да се похвали с факта, че той е откривател на цял нов свят. Младежът успял да открие изцяло нова планета в Млечния път, непозната до този момент на учените, докато бил на едноседмичен стаж в университета Кийл, съобщи вестник Индипендънт.

Откритието е направено преди две години, когато Том бил на 15 години и учил в обикновено средно образователно училище. Така момчето се превърнало в най-младия откривател в историята. Отделен факт е, че на учените им били необходими две години да докажат откритието му.

Новата планета била забелязана от младежа случайно. Това станало, докато той разглеждал данни и снимков материал, събирани в продължение на години от камерите на обсерваторията в Кейптаун, Южна Африка. Том обърнал внимание на малко намаляване на светлината на звезда, дължащо се на преминаването на планета пред нея.

Новооткритата планета се намира на 1000 светлинни години разстояние от Земята. Учените успели да установят този факт след двегодишно усилено наблюдение на квадранта, в който се предполагало, че се намира небесното тяло. Планетата вече има каталожен номер – WASP-142b. Тя е 142-ата, открита по проекта WASP (Wide Angle Search for Planets).

Телескоп

Том Уаг все още е ученик в държавното училище в Нюкасъл. Той мечтае да изучава физика и в момента усилено се готви за предстоящите изпити. Все още обаче не е решил в кой университет да отиде, за да сбъдне мечтата си.

Пред репортери най-младият откривател разказва, че е много развълнуван от постижението си и че винаги е обичал науката. Затова е поискал да отиде на стаж в университета.

Ръководител на проекта WASP в университета Кийл е проф. Коъл Хелиър. Той каза, че Том е много схватлив и лесно е разбрал за какво да гледа. Откритата от Том планета е от класа горещи юпитери, които са много близо до звездата си.

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари