Пет теории за произхода на живота на Земята
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Пет теории за произхода на живота на Земята

Пет теории за произхода на живота на Земята

Земя

Животът на Земята се е зародил преди около 3 милиарда години. Първите обитатели на планетата са били древните микроби, които постепенно са еволюирали в огромното разнообразие от живи организми, които ни заобикалят.

Но как въобще животът се е зародил в първичния бульон е въпрос, който тормози поколения учени и който все още не е намерил своя отговор. Ето и най-достоверните теории за произхода на живота на Земята:

Електрическа искра

Известно е, че електрическите скри могат да генерират аминокиселини и прости захари в среда, в която има вода, метан, амоняк и водород. Това е наблюдавано за първи път в експериментът на Юри-Милър през 1953 г.

Според учени той е доказателство, че една светкавица е способна да постави основите на живота в първите дни на планетата, от които по-късно да се развият молекули, клетки и т.н.

ДНК

Единственият недостатък на тази теория е фактът, че първичната атмосфера на Земята, която според учените е била бедна на водород. Все пак те допускат божествената искра да е припламнала сред облаци, образували се след вулканично изригване, богати именно на метан, амоняк и водород.

Теория за глината

Според друга група от учени молекулите на живота може да се е зародил в глината, покривала младата планета. Привърженик на тази теория е ученът Алекзандър Греъм Кеърнс-Смит от университета в Глазгоу, според който първичната глина е спомогнала за организирането на аминокиселините в протеинова матрица.

Той отдава заслугата за това на минералите в глината, които първи са организирали аминокиселините, а после в процеса на еволюция органичните молекули са иззели тази функция.

Живот във фризера

Според някои теории животът не се е зародил в горещите термални извори, а дълбоко под леда. Ерик Ригнот от НАСА смята, че преди приблизително 3 милиарда години повърхността на планетата ни е била покрита с дебела ледена покривка.

Космос

Именно ледът е предпазил и съхранил първите искрици живот, далеч от вредното ултравиолетово лъчение на слънцето.

Дълбоководни гейзери

Дълбоководните гейзери изхвърлят гореща вода, богата на минерали на дъното на земята и дори днес удивляват учените с причудливата и уникална подводна екосистема, която създават около тях.

Възможно е преди милиарди години горещите минерални подводни извори да са катализирали химична реакция, която да е довела до образуването на първичните аминокиселини, а оттам и на живота.

Панспермия

Това е една от най-популярните теории за произхода на живота на Земята. Според нея животът въобще не е възникнал на нашата планета, а е дошъл от Космоса, пренесен от отломка, откъсната от друга планета и впоследствие разбила се на земята. Всъщност от Марс постоянно се откъсват скални отломки, част от които в крайна сметка падат на Земята.

Учените допускат, че на някоя от тези отломки е имало колония от бактерии, които са оцелели пътуването във вакуум и разбиването в земната повърхност. Някои учени дори отиват по-далеч и допускат, че животът може да е донесен от другия край на галактиката с някоя космическа комета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Васил
Васил
18.06.2015 11:02
Аз лично нищо достоверно не виждам в тези теории-това са едни хипотези,които даже не са доказани научно.Животът е бил и си остава загадка.
1
0
Mariana
Mariana
18.06.2015 17:19
Затова му викат теории. Когато има ясни данни по въпроса, ще му викат факти.
1
0