Символика и значение на оранжевия цвят
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Символика и значение на оранжевия цвят

Символика и значение на оранжевия цвят

Оранжево

Оранжевият цвят – един от най-обичаните от цветовата гама, е ярък символ на топлотата и чистата енергия. Той олицетворява пълното равновесие между съзнанието и либидото.

Оранжевото олицетворява самоувереността, обновлението, индивидуалността и здравето. Тъй като е медиатор, той държи на верността. Символът на верността, хиацинтът, е оранжев. Въпреки това на моменти може да изпадне в крайности и невярност.

За човешкото око оранжевият цвят се свързва с тропиците, с радостта и слънцето. Той създава неподправено усещане за топлина. Характеризира се с атракция, успех, насърчаване, стимулиране, ентусиазъм, очарование, щастие, креативност и решителност. За разлика от червения, колкото и да е наситено оранжевото, то не може да стане агресивно.

В света на плодовете оранжевото се свързва със здравословното начало. Доказано е, че стимулира апетита. Поради това често се използва при рекламата на хранителни продукти. Освен това, той влияе положително на малките деца и се използва масово при производство и реклама на играчки. В индустрията цветът се е превърнал и в олицетворение на евтините и ниско-бюджетни стоки.

Оранжевият цвят се приема добре от младите хора. Той е олицетворение на позитивизма, хумора и приятелските отношения. Стимулира толерантността, доверието и чувството за едно цяло.

Златен цвят

Оранжевото е сред предпочитаните цветове от модните дизайнери. Акцентите в портокаловата палитра карат елементите на облеклото да изглеждат по-обемни и по-близки. Поради тази си способност често се използва за привличане на вниманието.

Най-важните елементи на дизайна се подчертават с оранжево. Цветът е способен да повишава самочувствието. Той внушава увереност и оптимизъм на носещия го. Създава у околните впечатление за ентусиазъм, топлина и увереност.

Бледо оранжев цвят е цветът на прасковите и кайсиите. Символизира изисканост, лукс, елегантност и романтика.

Тъмно оранжевият пък е цветът на есента и прибирането на реколтата. В червено-оранжевия цвят се съчетават удоволствие, доминиране, агресия, жажда за действие, желанието и сексуалната страст.

Цитрусовият цвят е ярко оранжевият. Той е и метафора за здраве. В същото време цветът кехлибар съчетава в себе си откритост, честност, почтеност и общителност. Златният цвят пък, също оттенък на оранжевото, е символ на престиж, знак за мъдрост и богатство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
иле-ели
иле-ели
11.06.2015 16:04
преди всичко не забравяйте, че оранжевото е съчетанието между жълто и червено...
0
0