Символика и значение на кафявия цвят
Symbolism and Meaning of the Color Brown
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Символика и значение на кафявия цвят

Символика и значение на кафявия цвят

Кафяви Цветове
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Всеки цвят има определено значение и влияние. Ето защо хората реагират различно към различните цветове.

Кафявият цвят често е смятан за скучен и буржоазен. Това може би се крие зад факта, че той олицетворява уюта и пасивното задоволство. Той е самият живот, но по един чисто пасивен начин.

Този цвят е символ на стабилността, надеждността и сигурността. Той създава усещане за спокойствие и топлота, честност, здравословност и практичност.

На психологическо ниво, мозъкът ни асоциира кафявото със земните здравословни продукти, както и с дървеното. Видим ли пред себе си кафяво, най-често си представяме храна, тютюн, домакиня, работа, народно, шоколад, кафе, печено и др.

В природата кафявото присъства целогодишно. Най-често обаче се асоциира с есента. Топлите му нюанси перфектно подчертават нейната топлина.

В комбинация със зелено, кафявият цвят се превръща в нарицателно за рециклирането, за плодородието, дълголетието и натуралните продукти.

Кафявият цвят често се използва в дизайнерските модни решения, както и в рекламата. Смята се, че предизвиква у хората чувство за пълнота, зрялост и солиден произход. Именно поради това кафявото е сред най-често срещаните цветове в рекламите за хранителни продукти.

Кафе

При създаването на дрехи, кафявото във всички негови разновидности се използва най-вече за зимните колекции. То създава усещане за мека и уютна топлина. Предпочитан цвят е от хора, устойчиви на стрес, изключително импулсивни, съвестни и добронамерени.

Всеки един от нюансите на кафявото носи своята символика. Така например тъмнокафявият цвят показва стабилност, изисканост, показност и богатство. Медено кафявият от своя страна е олицетворение на целите, парите, страстта, кариерата, професионалният растеж и бизнес продуктивността.

Бежовият цвят от своя старана символизира изтънченост, изисканост и определено скриване на емоцията. С червеникаво-кафяв цвят пък се обозначава есента и богатата реколта. В него се открива уютът на дома и крепкото здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати