Опасността от болести зависи и от рождения месец

Сенна Хрем

Изследване на експерти от Колумбийския университет е открило връзка между уязвимостта към определени заболявания и рождения месец. Проучвани са били малко над 1.7 милиона пациенти.

Данните показват, че 55 от заболяванията много често се свързват с определен годишен месец. Статистиките показали още, че родените през май са най-здрави, докато хората, родени през октомври боледуват най-често.

От медицинските изследвания, проведени до момента, са открити взаимовръзки между месеца на раждане и появата на астма, Синдром на дефицит на вниманието с хиперактивност.

Разгледани са били медицинските истории на пациенти, преглеждани в периода 1985 и 2013 година. В медицината са потвърдени 39 взаимовръзки между рождения месец и опасността от развитие на определено заболяване.

При последното проучване са потвърдени и нови 16 връзки, включително и 9 заболявания на сърцето, които са една от основните причини за смърт по света.

От проучването става ясно, че от астма най-често страдат хората, родени между юли и октомври. Дефицит на вниманието и хиперактивност най-често се появяват при родените през ноември.

Болест

При хората, родени през май, най-често се появяват предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност и разстройства на митралната клапа. Един от 40 случая на предсърдно мъждене се дължи на сезонни ефекти от месеца на раждане.

Според авторите на изследването родените между март и юни страдат най-често от сърдечни заболявания в сравнение с хората, родени през останалите месеци от годината.

Ръководителят на изследването Николас Татонети - доцент по биомедицинска информатика в Медицинския център при Колумбийския университет, призовава да не се забравят и останалите фактори за появата на заболявания като генетична обремененост, начин на хранене и физическата активност.

Откритите връзки между рождения месец и определени болести биха могли да помогнат на учените да определят по-лесно рисковите фактори, които са животозастрашаващи.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Suni Dani
Suni Dani
24.06.2015 14:04
Има нещо вярно:D октомври
1
3