Строят град за експерименти без хора в САЩ

Експериментален град

До края на 2020 година се очаква в пустинните райони на американския щат Ню Мексико да се появи напълно нов град. Селището обаче ще се различава напълно от всичко друго, виждано до момента, защото то ще е първият в света новопостроен град призрак, съобщава списание Wired.

Строителните планове предвиждат градът да е със средна големина, способен да побере население от близо 40 хиляди. Ще има високи офис сгради, модерни предградия, магазини, бензиностанции, детски площадки и дори подземна инфраструктура.

Въпреки това в селището няма да живее нито един човек. Целта на разположения на 49 километра от северната граница на Мексико обект е да служи за лаборатория, в която да се произвеждат нови и авангардни технологии.

Първите проекти, по които поръчителите на модерния град призрак от Центъра за иновации, тестове и оценки ще работят, ще са свързани с разработването на доставящите пратки дрони и безпилотните автомобили. По план градът ще се простира на цели 40 квадратни километра.

Целта е да се предостави възможност за провеждане на мащабни технологични експерименти в условия, наподобяващи реалния свят, без някой да бъде наранен, казва Боб Брумли, управляващ директор на Центъра по иновации.

Дрон

Той се надява, че инфраструктурата ще бъде изградена в рамките на две години, а градът над нея ще бъде завършен между 2018 и 2020 година. Според предварителните изчисления стойността на проекта ще достигне 1 милиард долара.

Предимно пустинната и слабо заселена територия на щата Ню Мексико често става поле за изпитания на американското правителство. Най-известни, наред с тези в Невада, са ядрените тестове, направени в щата. По неофициални данни от средата на 40-те години на ХХ век в Ню Мексико са направени повече от 32 опитни детонации на ядрено оръжие.

Най-известният град в щата е Розуел, който носи славата на Ню Мексико с твърденията за разбиване на НЛО през 1947 и като града, в който се е родила популярната актриса от близкото минало Деми Мур.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати