Геолози: Мощно земетресение и цунами грозят Калифорния

Цунами

Излезлият в началото на месец юни по кината филм „Сан Андреас” разтърси американския бокс офис с приходи от близо 54 милиона само за няколко дни и предизвика широко недоволство сред научната общност зад океана. Възмущението сред учените бе предизвикано от факта, че разказаната история в лентата за мощно земетресение, което унищожава Лос Анджелис, е силно преувеличена.

По този повод от научнопопулярния канал Дискавъри направиха филм, търсещ какви са възможните природни стихии, които биха унищожили Меката на киното и щата Калифорния заедно с нея. Според специалисти геолози, участвали в научната лента, много по-вероятно е краят на Слънчевия щат да бъде предизвикан от гигантска вълна цунами, отколкото от земен трус.

Геофизикът Марк Лег смята, че разместването на земните пластове в разломите, намиращи се под Калифорния, може да предизвика образуването на гигантски вълни на 145 километра от брега на САЩ. Ученът не отрича, че по-силната активност в разломите може да доведе и до земетресение с магнитуд от 8.0 по Рихтер.

Земните разломи по Западното крайбрежие на Северна Америка са на възраст повече от 20 милиона години. Геолози са установили, че те се разширяват, макар и със милиметри, с всяка изминала година. Тази зона край бреговете учените наричат Калифорнийски континентален пограничен район. Най-дългите разломи в района са Санта Круз, Каталина Ридж и Ферело. Всички тези земни образувания са свързани помежду си.

Земетресение

Учените са установили, че колкото по-свързани са разломите, толкова по-голяма е опасността от силни земетресения. С ежегодното им увеличаване образуванията се активизират, което води до катастрофални последици. Подобен е случаят и със земетресението в Непал, където активизиралият се разлом причини серия от трусове, отнели живота на хиляди души.

В случая с Калифорния активизиране на разломите може да стане от притискане на образуванията от съседите им. Това може да доведе до мощно изпускане на напрежение на подводните земни плочи и земетресение, което да доведе от своя страна до цунами.

Калифорния наистина има такава опасна зона на север от Мендосино – Каскадия, която е способна да създаде трус с магнитуд 9.0 по Рихтер и големи цунамита, обяснява Лег.

Такъв трус ще предизвика разрушителна вълна по цялото крайбрежие на Южната част на щата, но в никакъв случай като тези, които видяхме във филма „Сан Андреас, казва още ученът.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати