Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Суматранският кехлибар - най-големият в света

Суматранският кехлибар - най-големият в света

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371
кехлибар

Копенхагенската Кехлибарена къща наскоро бе включена в рекордите на Гинес. В нея се намира най-големият кехлибар в света – Слънчевият камък.

Най-голямото парче смола в света е намерено миналата година от миньори в района Дхармасрая в Западна Суматра. Слънчевият камък е суматрански кехлибар. Той е непрозрачен и кафяв на цвят. Поставен под слънчева или ултравиолетова светлина обаче прелива във всички нюанси на синьото.

Находката е с наистина уникални характеристики. След откритието си е изпратена за изучаване в Австрийското геологическо дружество. Според получените данни камъкът е на 15-25 милиона години. Той е с общо тегло 47.5 кг. Размерите му са повече от големи -57.5х62х37 см.

До момента най-големият кехлибар тежеше 45 кг и бе открит на остров Борнео. По време на изваждането му обаче той се е счупил на четири парчета.

Най-старият открит до днес кехлибар на света е на 120 милиона години. Той обаче е открит на много малки фрагменти. За разлика от него Балтийският кехлибар, който е на около 40 милиона години, се открива на много големи блокове, в отделни случаи достигащи и по няколко килограма.

В началото кехлибарът е бил просто смола, която се е отделила от различни дървесни видове преди хиляди години. Познатите ни днес образци кехлибар са отделена смола от отдавна изчезнали дървесни видове.

Кехлибарите винаги са били сред удивителните природни образувания, на които хората са се възхищавали. Топлият им цвят буди възхита, а нещата, които кехлибарът е уловил и пренесъл от далечното минало до наши дни, буди любопитството. От друга страна, те са един своеобразен източник на истории от миналото. За него се носят не една и две легенди.

Най-популярната от тях е за Фаетон, синът на Хелиос - Богът на Слънцето. Един ден Фаетон успял да убеди баща си да даде да покара колесницата му по небесния свод. Когато се качил обаче, конете усетили, че не ги управлява техният господар. И тръгнали като подивели. Жарките лъчи на слънцето обгорило африканската земя и почернили населението ѝ.

За да спре случващото се, Зевс ударил Фаетон със светкавица. Сестрите на безславно загиналия, Хелиадите, оплаквали съдбата на брат си, като кълнели боговете. За наказание били превърнати в тополи. До ден днешен те продължават да плачат, а сълзите им се превръщат в смола. От нея по-късно се образува кехлибарът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати