Непознатите спътници на Юпитер
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Непознатите спътници на Юпитер

Непознатите спътници на Юпитер

Юпитер
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Петата по отдалеченост от Слънцето планета – Юпитер, има общо 67 спътника, като само 16 от тях са с диаметър повече от 10 км. Те са условно разделени на три групи.

В първата група спътници попадат най-близките до планетата. Четирите най-големи са Галилеевите спътници, наречени на името на откривателя си – Галилео Галилей. Това са Ганимед, Йo, Еврoпа и Калистo. В групата попада и малката Амалтея. Те са най-добре познатите ни спътници на Юпитер, които при безоблачно време могат да се видят от Земята с прост бинокъл.

Ганимед е най-големият спътник на Юпитер. Освен това, той е и най-голямата луна в Слънчевата система. В своя диаметър този спътник е по-голям от Меркурий. По повърхността му има комплекс от тектoнически линейни образувания и множество ударни кратери. Предполага се, че са се формирали в резултат на действието на тектонически сили, които са нагънали повърхността му. Друга теория е, че са се оформили, когато течна вода се е просмукала в малките пукнатини и е замръзнала.

Йo е първото тяло в Слънчевата система, след Земята, на което спътник откри действащи вулкани. Повърхността на този спътник на Юпитер е осеяна с черни езера от лава. Силуетите на вулканичните експлозии се открояват на фона на космическото пространство като мъгляво сияние.

За третия спътник на Юпитер от първа група, Европа, се предполага, че има наличие на прости форми на живот. Това се обуславя от факта, че повърхността на този спътник е покрита с дебели ледени слоеве, под които температурата е по-висока и водата е в течно състояние.

Планета Юпитер

Калистo – четвъртият ни познат спътник, наподобява земната Луна, покрита с мръсен лед. Повърхността му е покрита със стотици ударни кратери, а в резултат на падане на метеорит около Калисто се е получила система от пръстени.

Амалтея - петият спътник, който обикаля около планетата, е с диаметър едва 170 км. Поради малкия си размер, той обикаля най-близо до Юпитер.

Във втората група спътници на Юпитер попадат пет малки спътника, разположени на значително разстояние от планетата. За тях се знае единствено, че обикалят около нея за 250 денонощия.

Третата група спътници е на най-отдалечените от планетата. Интересни са с това, че обикалят около нея в обратна посока на останалите и то за периоди, малко повече от една земна година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати