Математическа фобия причинява болка
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Математическа фобия причинява болка

Математическа фобия причинява болка

Фобия

Според психолози от университета в Чикаго фобията от математика може да причини действителна физическа болка. При последно тяхно изследване са установили, че някои техни студенти, които не са се подготвили достатъчно добре по математика, получават необичайна мозъчна активност в частите на мозъка, които са също така отговорни и за болката.

Подобен феномен е бил регистриран за пръв път през 1972 година и е известен в разговорната реч като математическа фобия или страх от математиката.

За голяма изненада на учените мозъчна активност в дяловете на болката липсвала, когато студентите решавали задачи. Тя се появявала преди това, когато младежите очаквали да започне самият изпит и в последствие бързо замирала.

По време на изследването били регистрирани случаи, когато дори и най-простите движения като подаване на учебник или самото споменаване на думата математика причинявали болезнени усещания.

Страхът от математиката може да бъде признат за пълноценно заболяване, тъй като при него са налице негативни физически и психологически реакции, а това е характерно и за други фобии, отбелязват учените.

Страх

Фобията от математиката, колкото и непривична, далеч не е най-странната фобия, от която човек може да страда. Сред най-странните попадат ейзоптрофобия, която представлява страх от огледала и паника при виждане на собственото си отражение, антофобия или страх от цветя, като някои видове от тези растения могат да породят истинска паника само с някои от своите части като например стъбла или листа, хорофобията, която е изразява в панически страх от танцуването, било то в компания или дори сам.

Може би най-странната от всички фобии е фобофобията, която представлява страх от възможен страх. Тя се появява след стресови ситуации и/или фобия, която човек е изживял в минал период.

Регистрирани са хиляди подобни психични състояния, като постоянно се появяват нови фобии като страх от това да останеш без мобилна връзка, интернет или смартфон.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати