sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Учени: Мъжете все пак са нужни

Учени: Мъжете все пак са нужни

ДНК

Съществуването на мъжки индивиди при многоклетъчните организми бе обяснено от екип от учени от Университета в Западна Англия. След като в продължение на години биолозите напразно си блъскаха главите за ролята на мъжките екземпляри и техния принос към продължаването и опазването на вида, вече могат да си отдъхнат.

Според британските експерти мъжките екземпляри участват с процес, известен като полов подбор. Той помага на видовете да се предпазват от различни генетични заболявания, които биха могли да доведат до изчезването им.

В природата при много от животинските видове единственият принос на мъжките и производството на семенна течност, т.е. те предоставят материал за възпроизвеждане, но на практика не го правят – възпроизвеждат се само женските.

Така от гледна точка на еволюцията е по-смислено да има женска популация, която се размножава безполово и произвежда други женски индивиди, които също се възпроизвеждат.

Но вместо това имаме мъжки индивиди, които трябва да се съревновават за правото да бъдат избрани от женските за възпроизводство, за да предадат гените си.

Богомолка

Именно в това се крие и разковничето на въпроса: За какво служат мъжете.

Съревнованието между мъжките екземплари за възпроизводство води до подобряване на генетичното здраве на популациите и генетичния фонд. То действа като своеобразен филтър за генетични мутации, като ограничава възможността за възпроизводство на индивидите с отклонения.

Изводите на учените са направени на базата на дългогодишни опити и наблюдения на няколко популации на брашнения бръмбар в лабораторни условия.

В продължение на 10 години те са изследвали важността и ролята на половия подбор. При една част от популациите интензитетът на полов подбор бил изключително висок – 90 мъжки се състезавали за 10 женски, докато в други популации съотношението било обратното и въобще нямало нужда от съревнование между мъжкарите.

Учените установили, че популациите, в които има слаб полов подбор или липсва такъв, изчезват в рамките на до 10 поколения, покосени от различни болести и отрицателни генни вариации.

Популациите с интензивен полов подбор процъфтявали, техните членове били по-здрави, издръжливи и неподатливи на близкородствено кръстосване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Учуден
Учуден
12.07.2015 23:44
Стига, бе. Невераятно откритие !
2
1