До 20 г бактерии-корабоядци ще погълнат Титаник

Потънал Кораб

Според научно изследване станалият вече легендарен кораб Титаник напълно ще изчезне в близките двадесет години. Причината са малко известни на науката бактерии, които живеят на морското дъно и се хранят с ръжда.

Учените са пресметнали, че на този вид едноклетъчни са им необходими още две десетилетия, за да изядат потъналия преди повече от 100 години плавателен съд. Това заключение се прави на база на изчисленията на приблизителното тегло на кораба - 50 хиляди тона, и скоростта, с която той бива изяждан.

Това далеч не е най-интересният факт, свързан с бактериите. Знае се, че те са най-старата форма на живот на Земята. Едноклетъчните организми са навсякъде около нас и докато едни ни разболяват, други точно обратното - могат да ни помогнат да оздравеем.

Малко известно е, че макар и микроскопични общото тегло на бактериите в тялото на човек е приблизително два килограма. Други изследвания дори казват, че те представляват средно една десета от човешкото тегло.

Това е така, защото бактериалните клетки са много по-малки от човешките клетки. Те още представляват почти половината от баластните вещества в организма и отпадъците.

Изключително неприятно въздействие върху ежедневието ни имат актиномицетите. Те представляват вид нишковидни бактерии. Живеят в почвата, когато тя е влажна и топла.

Бактерии

При засушаване те пускат спори. След дъжд тези спори се издигат във въздуха, като в същото време излъчват изключително неприятна миризма. Смесени с градския прах и мръсен въздух, тези бактерии могат да обезлюдят временно цял град.

Друг също така неприятен факт, свързан с бактериите е, че на всеки 2 седмици, в които не се перат дънките, върху тях се натрупват приблизително около 1000 бактерии в предната им част, между 1500 и 2500 бактерии в задната част и около 10 000 на чатала!

Не по-малко стряскащо е, че в човешкия пъп има близо 1500 бактерии. Американски учени са установили, че в човешкия пъп живее цяла екосистема, която по разнообразие може да се сравни само с многообразието на тропическите гори.

Бактериите са виновни и за миризмата, която излъчва потта. В интерес на истината тя не мирише. Мирисът идва от смесването на потта с телесните екскременти на бактериите, живеещи по кожата на човек.

Въпреки тези факти не трябва излишно да се притесняваме от бактериите. Човек отдавна се е научил да живее с тях, а и те са първопричината за цялостното развитие на живота на Земята.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати