sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Сомнамбулизмът се предава по генетичен път

Сомнамбулизмът се предава по генетичен път

Сомнамбулизъм
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Когато човек изпадне в състояние на сомнамбулизъм, той е способен на всевъзможни странни неща. При всеки е различно. Едни опустошават хладилника, други си правят среднощна разходка, а има и такива, които просто се разхождат из апартамента. Но едно е общо за всички – никой не си спомня нищо от преживяното.

За повечето хора проблемът с амнезията по време на сомнамбулизъм е наследствен. Четири от пет сомнамбула не си спомнят преживяното и това е характерно и за други представители на фамилията им. Но това не е единствената причина. Често проблемът е предизвикан от липса на достатъчно сън или стрес.

И докато при някои хора случилото се е съвсем безобидно, то други могат сериозно да пострадат. Затова е важно да се обърне внимание на подобно състояние и да се вземат навременни мерки.

Сомнамбулизмът, както и нощният ужас най-често се срещат в детството и обикновено изчезват по време на юношеството. В редки случаи те се запазват или се проявяват и при възрастни хора.

Учените са анкетирали деца и техните родители. Оказало се, че 61.5% от децата, при които и двамата родители са били лунатици в детството си, са страдали от сомнамбулизъм. Рискът такива деца да ходят по време на сън бил 7 пъти по-висок.

Сомнамбулизмът при един от родителите увеличавал риска от това разстройство при детето тройно. В този случай от сомнамбулизъм страдали 47.4% от децата.

Смята се, че говоренето насън предхожда сомнамбулизма. То може да включва сложни диалози, монолози, пълни безсмислици или мърморене.

Говорещите на сън не са наясно със своето поведение и заради това техният глас и езикът, на който говорят, може да звучат различно.

В много случаи то може да бъде наследствено, въпреки че външни фактори, активиращи психиката, също могат да го стимулират. Когато е свързано с психично заболяване, то се наблюдава при хора над 25-годишна възраст.

Модерната наука за съня окачествява състоянието като продукт на подсъзнанието, което се вербализира несъзнателно - за това и няма спомен за случилото се, точно както и при сомнамбулизма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
53
41
30
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
иле-ели
иле-ели
13.05.2015 10:20
аз съм пробвала няколко пъти, е не ми се получава сомнамбулство де, примерно през нощта като стана да отида до тоалетна и много ми се спи, преди да ида, сядам за да не падна, така си мисля, и затварям очите и се отпускам и действително се получава "бързия сън", както при шофьорите когато карат много дълго време и т.н.
0
0
иле-ели
иле-ели
13.05.2015 09:56
за сомнамбулизма не знам, но от всичко което съм чела за него, предполагам, че по време на сън, човека мисли че е време за ставане, може би за един миг, като продължава да е в просъница, става, като съзнанието му не е изцяло будно, предполагам унася се в "бърз сън" и пак се събужда и така през цялото време, на много бързи интервали, и се получава накрая пак заличаване на спомена, нещата които правят, може би до някъде са продиктувани и от съня в момента и от смесването с действителността
0
0
иле-ели
иле-ели
13.05.2015 10:35
може и да не е това, защото аз чета навсякъде че те били с отворени очи, но не съм виждала такъв човек на живо и не знам те затварят ли ги както при "бързия сън" за 2-3 сек.
а може при тях да е по-различен "бързия сън"
всъщност не знам
0
0
иле-ели
иле-ели
13.05.2015 09:59
не знам де, само предполагам, но това е болестно състояние
0
0
Елена
Елена
13.05.2015 09:27
говоренето на сън повечето пъти е причинено от външни дразнители, донякъде е нормално. получава се по време на сънуване, като "нахлуе" външен дразнител. сънуващият започва да се разбужда, но не е изцяло буден , опитва се да отговори на дразнителя, но вместо това което трябва да каже, казва част от съня.
0
0
иле-ели
иле-ели
13.05.2015 09:49
като в това време самият дразнител може да нахлуе отчасти в съня
0
0
иле-ели
иле-ели
13.05.2015 09:47
споменът се заличава, защото заради дразнителя, човека губи нишката на съня, а заради съня, човека губи нишката на дразнителя
0
0