Батерията на Тесла Powerwall – енергията на бъдещето

Батерия на Тесла Powerwall

Батерията на Тесла Powerwall, която беше представена от Илон Мъск наскоро в Калифорния, с пълно право може да бъде наречена енергия на бъдещето. Иновативното изобретение на компанията е може би първата голяма стъпка към преминаване от използване на невъзобновяеми източници към всекидневна употреба на екологична чиста и на практика неизчерпаема енергия.

Все повече от хората захранват част от уредите в домакинството посредством енергия, генерирана от соларни панели или ветроцентрали, но те срещаха един голям проблем – как да съхранят произведената от слънцето и вятъра енергия, за да я използват, когато е нужна.

За целта те използваха остарели, скъпи и доста обемисти акумулатори, които не се славят с високо КПД. Освен това те имат ограничен цикъл на зареждания, обикновено 3000, след което стават само за боклука.

Но откритието, направено от подразделението Тесла Енерджи, е на път да предизвика революция в това отношение.

Батерията на Тесла Powerwall тежи 100 килограма и има доста компактни размери (130х86х18). Тя може да бъде монтирана дори на стената на дома и има мощност от 7 или 10kWh, което е напълно достатъчно за всекидневната употреба на едно средностатистическо домакинство.

Идеята е всекидневно да зареждате по-малката батерия през деня на слънчевите лъчи и да я използвате през цялото време, а голямата да стои в резерв, ако токът спре за по-продължителен период. Ако разполагате с достатъчно добър соларен панел и слънце, имате възможността напълно да се изключите от мрежата на електроразпределителните дружества.

Възобновяема енергия

Компанията е помислила и за бизнес- и промишлените потребители, за които се предлагат батерии с големината на сървъри, които могат да захранят цялата сграда, фабрика и др. Те представляват блокове от по 100kWh и могат да бъдат сглобявани едни за други до пределна мощност от 10MWh.

Проектът на Тесла не е само на чертожното дъска, а на практика от края на лятото е на пазара. Цените на батериите стартират от 3000 долара за 7 kWh до около 3500 долара за 10 kWh. В цената не са включени суми за трансформатор на напрежението и монтаж, които също трябва да се предвидят.

Според икономисти крайната сума за инвестицията в батерията на Тесла и соларен панел би струвала около 5000 долара, но тя може да се избие след около 8-9 години, в зависимост от средномесечната употреба на ток от домакинството. Компанията предлага своите изделия с 10 годишна гаранция на батерията.

От Тесла са изчислили, че за да се захранят всички домакинства по света, са достатъчни само 2 милиарда Powerpack (100 MWh) батерии. Те ще са достатъчни човечеството да стане почти напълно независимо от невъзобновяеми енергийни източници.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати