Начини, с които можем да помогнем на планетата

Помощ за Планетата

Земята е много важна част от живота ни. Да се живее в съответствие с принципите на екологията, е трудно, но в никакъв случай не е невъзможно.

Макар да не можем да си представим своето ежедневие без пералните машини, сешоарите или климатиците, има много други дребни неща, които могат да доведат до големи позитивни промени както във вашето здравословно състояние, така и в това на цялата планета.

Доста добро начало е да използваме торбички, които се разлагат за не повече от 2 години след производство. Вече има такива и се предлагат и в България. Едно време се използваха платнени торби и всичко беше нормално.

В момента найлоновите са превзели пазара. Те са лесни за производство и евтини, а това ги прави много опасни. Те се разграждат за повече от 500 години и на практика с темповете им на производство, светът ще се е заринал с тях след около 200 години.

Поставете в банята си водоустойчив часовник и го нагласете да засича около пет минути. Еколози са изчислили, че това време е напълно достатъчно, за да успее човек да се изкъпе.

Екология

Всяка минута отгоре е просто каприз, който хората от развитите страни са свикнали да приемат като даденост. Нещо повече - на пазара вече се предлагат водоспестяващи уреди за банята, намаляващи драстично разхода на вода на всяко едно домакинство.

Намалете употребата на книжни салфетки. Всеки от нас на ден използва около 6 салфетки. За година това прави 2200. А сега се опитайте да пресметнете колко хартиени салфетки използва цялата планета.

Не купувайте вода в пластмасови бутилки. Около 90 процента от тях още не са преработени. Стотици години са нужни, за да се разложат в земята. Купете филтри за дома си - това е по-добрият избор за природата, за портмонето ви, а вероятно и за вашето здраве.

Купувайте билети онлайн. Откажете се от хартиените фактури, които идват в пощенската ви кутия – има много начини, с които може да проверите за секунди колко точно дължите към някоя компания.

Бъдете вегетарианци поне веднъж в седмицата. За да попадне един килограм чисто месо на щанда, са отишли няколкостотин литра чиста питейна вода.

Виж повече

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари