Връх Еверест се смали след земетресението в Непал

Еверест

По данни на института за геофизични изследвания UNAVCO след разрушителното земетресение в Непал с магнитут от 7.9 по скалата на Рихтер връх Еверест се е снижил с 2.54 сантиметра.

Анализът е направен въз основа на снимките от сателита Сетинъл-1 на Европейската космическа агенция, който прелетяха над засегнатия район на 29 април.

Според Роджър Билъм, който в преподавател по геоложки науки в университета Колорадо Боулдър, върхът се е снишил само със сантиметър-два, но планинският масив Анапурна, който се намира по-близо до епицентъра на труса, е пораснал с около 20 сантиметра.

Изследване на Германския аерокосмически център показва, че и местността около столицата Катманду се е издигнала с близо 91.5 сантиметра.

Учените смятат, че промяната на релефа се дължи на по-слабото напрежение в земната кора след подземните трусове. Преди земетресението геоложката платформа била под напрежение като опънат ластик, а след това напрежението спаднало, което довело до измененията.

Хималаи

Българският алпинист Иван Мутафов също смята, че уникалният релеф на Непал ще се промени след унищожителното земетресение. По негови думи планините там са младонагънати, което ще измени земната маса.

Променя се неминуемо, всекидневно и ежечасно ледникът Кумбу, но сега ще има още по-сериозни промени. Всичко, което е построено към Еверест като парапети и катерачни пътища, които се поддържат от шерпите, в момента вече не съществуват. Те са изчезнали заедно с хората – обясни Мутафов пред радио Фокус.

На 25 април Непал стана епицентър на едно от най-силните земетресения. Магнитутът му по скалата на Рихтер стигна 7.9 и е най-мощното за Непал от 80 години. Броят на загиналите до момента надхвърля 6600 души, а ранените са над 14 000.

Не малка част от загиналите са били намерени под шапката на Хималаите, тъй като връх Еверест е туристически обект и изкушение за алпинисти от цял свят.

След опустошителното бедствие над 138 000 къщи са напълно унищожени, а сериозни поражения са нанесени на още 120 000.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати