sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Глобалното затопляне е като 400 000 атомни бомби

Глобалното затопляне е като 400 000 атомни бомби

Глобално затопляне
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Учени смятат, че глобалното затопляне ще стане причина за шестото масово измиране на биологични видове на Земята. Климатологът Джеймс Хансен дори е пресметнал, че енергията, която затоплянето натрупва в атмосферата, може да се равнява на 400 000 атомни бомби.

Канадският учен работи в сферата на екологията и всячески се опитва да предупреди световните лидери за пагубния ефект на глобалното затопляне за хората и живота на цялата планета. В негова подкрепа се изказва и Елизабет Колберт, чиято книга „Шестото измиране: Една неестествена история” наскоро взе наградата Пулицър за нехудожествена литература.

От години на учените е известно, че от формирането на живота на Земята е имало пет масови измирания на биологични видове. В книгата на Колберт обаче се обяснява, че докато предишните пет са причинени от външни фактори – астероиди, комети или вулкани, то виновен за настоящето според нея ще е човекът.

Авторката на книгата Елизабет Колберт сравнява тази липса на вяра в науката от страна на климатичните скептици, вярващи, че човек не може да повлияе на климата, с упоритото схващане, разпространено до 19-и век, че в историята на Земята никога не е имало масово измиране на видове и че няма сила, която да накара много различни животни и растения да изчезнат.

Масовата индустриализация и изхвърленият в атмосферата въглероден диоксид създават предпоставки за скорошна катастрофа, за която вина ще има човекът. Парниковият газ е основен регулатор на температурата на Земята, твърди в книгата си Колберт.

Ледников период

При ограничено наличие на диоксид идва ледников период и обратно - при прекалено голямо съдържание на планетата може да настъпи топлинен ад. Пример за парников ефект, излязъл извън контрол, е планетата Венера, където има постоянна температура от над 400 градуса.

Авторката на книгата посочва първите примери за предстоящата катастрофа – ледовете в Арктика се топят и животните, които живеят върху тях, белите мечки например, са застрашени от изчезване. Освен това разтапянето на ледовете може да доведе до промяна на движението на морските течения.

Признак за предстоящата беда е и започналото спиране на течението Гълфстрийм, потока топла вода в Атлантика, благодарение на който в Европа и Северна Америка се радваме на умерени, а не на сибирски температури. Това може да доведе до ледников период на двата континента.

Авторката обаче е оптимистична – все още има време да спасим околната среда и да спрем масовото измиране, като променим начина си на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати