И когато мозъкът спре да работи... съзнанието продължава

И когато мозъкът спре да работи... съзнанието продължава

Британски учени твърдят, че са открили доказателство на независимия „живот” на човешкото съзнание от мозъчната дейност. Според тях съзнанието продължава да живее и след като мозъкът умре и жизнените функции са преустановени.

Когато човек се намира между живота и смъртта, понякога вижда необикновени неща. Пациентите разказват за това на лекарите след реанимацията. Английски медици от Централната клиника в Саутхемптън провели обширно изследване. Те анализирали 63 пациента, които са се намирали в състояние на клинична смърт след инфаркт, а след това са се върнали към живота.

От тях 56 не си спомнят абсолютно нищо. Другите имат спомени, като най-ясни са те при четирима души. Те изпитали щастие и имали чувството, че са в свят, където времето тече много бързо. Според лекарите това състояние те изпитали в момент, в който мозъкът им бил изключен. Ще припомним, че клиничната смърт настъпва след спиране на сърцето, следва спиране на дишането и кислороден глад за мозъка. Десет секунди след спирането на сърцето мозъкът се изключва и на монитора се вижда права линия.

Един от тях с ужас разказал, как се намерил сред стотици хора с отрязани глави и с радост се върнал обратно, което обаче било много трудно. Другите изпитали блаженство, но се върнали заради близките си, тъй като не можели да ги оставят сами.

Изследователите са напълно сигурни: когато мозъкът е преустановил дейността си, съзнанието е активно, а особените видения се случват точно по това време. На практика виденията на слепите по рождение хора и на тези без проблеми в зрението били горе-долу едни и същи.

Лекарите смятат, че виденията не могат да бъдат обяснени с кислороден глад на клетките на мозъка, тъй като той не работи в този момент. Но далеч не всеки, който е изпадал в клинична смърт, вижда подобни неща – такива преживявания имат само 18 процента от хората, които са се върнали към живот след лекарска намеса.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Анелия
Анелия
17.07.2013 11:15
До Анжел ..... хахах много ме разсмя, това господ ли ти го каза, срещу заплащане или бартер......хахахахахх
0
3
Анжел
Анжел
23.10.2015 15:36
Бартер с някой ,който е попадал в подобна ситуация.Има и такива ,но те не им се занимава изобщо с другите.То и на мен ми мина мерака.Нека Господ и сина ми Исус бъдат с вас.
0
0
Роси
Роси
21.12.2013 22:45
интересно бартер срещу какво?
Място в рая се разменя срещу гарсониера с южно изложение, примерно.
2
2
zombi
zombi
17.07.2013 10:44
хахахахах
1
2
Анжел
Анжел
26.04.2013 23:39
Тези видения са не само видения ,а и осезания,при повечето които са били там(промоционално във вечността)се връщат тук,както чета по собственно желание а този дето е видял отрязаните глави май е попаднал в ада,обаче си е изпросил втори шанс,познавам един такъв и за друг четох.Та на темата ,съзнанието ни ще продължи за вечни времена след смъртта,изобщо нещата са много сериозни.Истинския живот почва след смъртта затова всички да внимават как живеят.
Ето и моята история:
Първо изпаднах в клинична смърт в линейката и си видях живота на лента и нищо събудих се в реанимацията,стабилизираха ме и ме караха към скенера когато пак затворих очи,но този път видях Господ(наподобяващо светлината в края на тъмен тунел),разбрах какво е точно е вечността,усещах се прекрасно,спокойствие наподобяващо сладък сън след приятно прекарана вечер с почерпка с хубав алкохол и хубава любов,само ,че удоволствието многократно по-голямо и несравнимо с нищо земно(а какво ли ме чака в рая) ,умът ми работеше хилядократно по-бързо.Тогава Господ ми каза че съм за рая и да избирам,или отивам в рая или се връщам тука да помагам,избрах да се върна тук,какво пък още няколко години срещу цяла вечност.Помогнах на много хора от тогава,та мисията ми е да се опитам да помогна на колкото мога да разберат ,какво се случва след смъртта и какъв е залога,да обясня ,кое ,какво ,що,как ,кога,по какъв начин,неща които знаех преди срещата ми с Господ,а и доста неща които Господ ми каза ,че ще е хубаво за хората ако ги споделя и с тях.
реклама:
Бил съм в тунела на смъртта.Господ ми каза че съм за рая и много други неща.Мога да ви насоча как и вие да станете по господоугодни и как да се доберете до по-добра позиция за вечността.Срещу заплащане или бартер-0899152888.
0
3
Снежа
Снежа
28.11.2013 13:09
Аз не мога да разбера защо господ след като си е прибрал вересията я е върнал в ада на земята?
6
0