Кой е виновен за гибелта на кораба призрак Мария Селесте?

Кой е виновен за гибелта на кораба призрак Мария Селесте?

Тонове спирт са причина за гибелта на екипажа на прочутата Мария Селесте, убедени са американски учени.

Те изследвали години наред историята на най-известния кораб в света след Титаник и стигнали до извода, че багажът му е обрекъл екипажа на смърт.

Мария Селесте е била дълга 31 метра, построена през 1862 г. в Нова Шотландия. Корабът бил прекрасен, но имал лоша слава, тъй като първият капитан загинал по време на първото плаване.

Кой е виновен за гибелта на кораба призрак Мария Селесте?

Съдбовният рейс на Мария Селесте стартирал на 7 ноември 1872 г. Капитан бил Бенджамин Бригс, а освен екипажа на борда били жена му Сара Елизабет и дъщеря му София Матилда – на 2 годинки.

Мария Селесте била открита на 4 декември от кораба „Деи Грация”. На борда нямало нито живи хора, нито мъртъвци. В каютата на капитана били намерени скъпоценностите на жена му и много пари.

На пода имало детски играчки, на шевната машина имало започната рокля. Нямало данни, че корабът е попадал в буря, защото до шевната машина имало съд с машинно масло, което би се разляло при люлеене.

Лулите на моряците седяли по местата си, на борда били открити и всичките 1700 бъчви със спирт, с които корабът потеглил.

Тогава Мария Селесте била обявена за кораб-призрак. Според последните изследвания обаче причина за изчезването на екипажа са бъчвите със спирт, които не били херметично затворени.

На 24 ноември, последната дата, записана в корабния дневник, от газовете на спирта най-вероятно се е образувал взрив. Малко по-късно последвал още един.

Капитанът на Мария Селесте явно е решил, че корабът ще се пръсне на парчета и всички се натоварили в единствената спасителна лодка. Те завързали лодката със старо въже за кораба.

Идеята била да изчакат и ако той не се взриви, да се върнат на борда. Внезапен вятър надул платната на Мария Селесте, корабът поел и въжето се скъсало. Тежката лодка, натоварена с хора, била пометена от буря.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати