Вече 25 години Хъбъл изучава Космоса

Вече 25 години Хъбъл изучава Космоса

Несъмнено космическият телескоп Хъбъл е най-значителното постижение в астрономията след далекогледа на Галилео Галилей от 1609 година. Хъбъл не е просто телескоп, а машина, която връща човечеството чак до зората на Вселената, предава АФП.

Революционният телескоп носи името на американския астроном Едуард Хъбъл (1889-1953 година). За пръв път Хъбъл е изстрелян в Космоса на 24 април 1990 година, което означава, че през настоящата година той отбелязва своята 25-та година в Космоса.

Телескопът има размери на автобус, като масата му е 11 тона, диаметърът 4.2 метра, а дължината – 13.2 метра. Хъбъл има две огледала, които са перфектно полирани, така че идеалната им извиква не се отклонява повече от 1/800 000 инча – иначе казано, ако основното му огледало е с диаметъра на Земята, най-изпъкналата му част ще е само 15 см.

Диаметърът на това основно огледало е 2.4 метра, а теглото му – 828 кг. Второто огледало тежи много по-малко – само 12.3 кг.

Хъбъл е разположен на 570 км от Земята, което означава, че се намира малко по-високо от Международната космическа станция, която е отдалечена на 400 км.

Друг любопитен факт е, че всъщност телескопът не може да наблюдава нито Меркурий, нито Слънцето, но за сметка на това предава около 120 гигабайта данни седмично, които се равняват на 1097 метра дебелина на книги.

Внушителната информация от снимки и данни, които се увеличават с всяка изминала седмици, се съхранява на специални дискове.

Космическият телескоп прави една обиколка на планетата за 97 км със скорост 28 хил.км/час. Една от най-невероятните му възможности е да вижда изключително детайлно астрономическите обекти, имайки възможност да различи две светулки, които летят на разстояние 10 000 км една от друга.

Първоначалната цена на Хъбъл към момента на неговото изстрелване е 1.5 млрд. долара. Благодарение на перфектната изработка, той е изключително стабилен в Космоса, готов да продължава да разкрива много от тайните на Вселената.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати