Пръстенът на Айнщайн

Пръстен на Айнщайн

Астрономи успяха да заснемат с помощта на мощен телескоп далечна галактика, която изглежда от Земята като огнен пръстен в небето. Феноменът е известен още като Пръстенът на Айщайн, защото именно великият учен пръв е успял да обясни природното явление преди повече от 100 години в своята Теория на относителността.

Учените успели да наблюдават и заснемат невероятната гледка с помощта на разположения в пустинята на Чили телескоп АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array).

Алберт Айнщайн обяснява феномена през 1915 година. Ученият описва в детайли как пространствено-времевият континуум реагира около масивен обект – като например галактичен куп или черна дупка. За пръв път гравитационна леща е наблюдавана през 1979 г. – 24 години след смъртта на учения.

Пръстенът на Айнщайн може да бъде наблюдаван, когато някоя масивна галактика изкривява светлината, излъчваща се от още по-далечна галактика в дълбокия Космос.

Това, което може да се види от Земята от тази случайна игра на светлината, изключително прилича на огнен пръстен.

Двете застъпили се галактики са разположени на съответно 4 и 12 милиарда светлинни години от Земята. По-близката е известна под наименованието SDP.81. Светлината от нея, която виждаме в момента, е била излъчена, когато тази галактика е била млада или едва на 15 процента от сегашната си възраст.

Пръстенът на Айнщайн

Тези безпрецедентни изображения откриват нова граница в астрономията и доказват, че телескопът АЛМА оправда очакванията да трансформира науката, казва директорът на обсерваторията Пиер Кокс.

Количеството информация за SDP.81, която се съдържат в образите АЛМА, е изключително важно, за да изградим образ и да придобием знание за галактиките в ранната Вселена, казва астрономът Жаклин Ходж от Националната обсерватория в Шарлотсвил, Вирджиния.

Астрономите използват сложни компютърни програми, за да реконструират заснетите галактики. Това разнищване на огъването на светлина ще ни позволи да проучим реалната форма и вътрешно движение на тази далечна галактика много по-ясно, отколкото е било възможно до сега, добавя още тя.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари